Музика, фільми та спогади: десятка найпопулярніших публікацій про культуру у 2021 році

28 Грудня 2021, 20:11
ТОП 1252
ТОП

Культурне життя Волині та Рівненщини цього року знайшло своє відображення у медійному полі – у серпні запрацював сайт Район.Культура. 

Хоча ми не можемо охопити подієво весь рік, але підбірку топових матеріалів за шість місяців зібрали читачам. У підбірці – новинки кіно, музики, наш Спільнокошт, а ще історії та спогади про людей, які відійшли у засвіти. 

1. Концерт Зінкевича: як легенду перетворили на ганьбу

Організатори концерту Василя Зінкевича осоромилися перед публікою затягнутим на дві години початком виступу легендарного артиста, який врешті «співав» під фонограму попри обіцяний живий звук. 

У програмі також були заявлені виступи «зірки діаспори» Крістіни Ві (Kristina V) та скрипаля-віртуоза Василя Попадюка. Але ніхто з глядачів не очікував, що то буде основне меню і триватиме непристойно довго. 

2. Аркадій Войтюк з ВІА «Кіп'яток» заспівав життєву пісню про корпоратив

Уродженець Ковеля, гуморист, співак та учасник «VIP Тернопіль» Аркадій Войтюк у складі ВІА «Кіп'яток» випустили нове відео «Корпоратив». Відео з'явилося на ютуб-каналі гумористів 16 грудня. 
«Наш новий кліп «Корпоратив», який лунатиме зі всіх колонок країни!», – зазначили на сторінці VIP Тернопіль у фейсбуці. 

3. Музикант з Волині успішно виступив на шоу «Україна має талант»

Дует «Non Trivial» виступив у першому кастингу «Україна має талант 2021». Судді шоу Євгеній Кот, Сергій Притула та Ксенія Мішина одноголосно підтримали виступ схвальним «так». 

У складі гурту – співачка Євгенія Мазуренко та музикант Віталій Дужик, який є уродженцем села Жидичин, що поряд із Луцьком. 

4. «Тут вже моє коріння». Останнє інтерв'ю Мартіна Ройтера, який обрав жити на Рівненщині

Ініціативний, ідейний, активний, щирий та життєрадісний іноземець з шаленою мрією змінити Україну на краще Мартін Ройтер пішов у засвіти. 

Його серце зупинимось 6 листопада. За два місяці до цього журналістка Район.Культура мала щиру розмову з Мартіном про Україну, перспективу малих міст та міжкультурну комунікацію. 

5. Померла баба Настя, яка годувала голубів у центрі Луцька: історія жінки

Наприкінці жовтня померла схимонахиня Єва, яка неодноразово ставала обличчям міста в об'єктивах фотографів, коли годувала голубів на Театральному майдані. 

Схимонахиню звали Анастасія (сама жінка називала себе баба Настя). Жінка жила в жіночому монастирі Святителя Василія Великого з котом. Інколи сварилась із людьми, звичайними перехожими за те, що ганяють голубів. 

6. На Волині відкрили єдиний в Україні парк з вічнозеленими скульптурами 

У Володимирі-Волинському реалізували громадський проєкт «Парк інтелектуального відпочинку «Легенда Володимира», у рамках якого в місті встановили дев'ять вічнозелених скульптур.

Підстрижені рослини у вигляді різних постатей розмістили поблизу місцевого історичного музею. Зі слів автора ідеї Олександра Стемковського, для встановлення двометрових скульптур розробили спеціальні 3D-макети з використанням тривимірної комп’ютерної графіки.

 7. Стартує новий документально-публіцистичний серіал «Українське підпілля на Волині»

Проєкт переміг у творчому конкурсі «Створюй із Суспільним». Його відібрали для виробництва і трансляції на у 2021 році. «Українське підпілля на Волині» реалізують волинські документалісти із продакшн-студії «Правда PRO».

8. Василь Чепелюк, Леся Корсак та Сергій Колос закликали вакцинуватись

Український вокаліст, композитор, народний артист України Василь Чепелюк, керуюча партнерка МСУМКу Леся Корсак та Сергій «Колос» Мартинюк знялись в соціальних роликах про вакцинацію. 

Відео за участю публічних українців відзняло Міністерство охорони здоров'я за сприяння Всеукраїнської організації Червоного хреста. Мета роликів – інформувати громадян про важливість захисту від COVID-19.

9. Спільнокошт Район.Культура: на що редакція витратить 400 тисяч гривень

У вересні стартувала Кампанія Район.Культура. Спільнокошт на платформі «Велика ідея». 

Завдяки цій сумі видання стане не лише майданчиком для новин, репортажів, інтерв'ю та статей на тему культури, а й сервісним медіа для митців, інституцій, закладів, що допоможе у спілкуванні з їхньою цільовою аудиторією. 

Стати фундатором та підтримати видання Район.Культура можна тут: biggggidea.com/project/rajonkultura

10. Портрет зі спогадів. Яким запам’ятали Івана Корсака колеги та друзі

2021 рік міг би стати початком 75 року життя видатного українського письменника та журналіста Івана Корсака. На жаль, доля розпорядилася інакше – 7 грудня чотири роки тому не стало знакової постаті на ниві української літератури, громадського життя, меценатства та журналістики.

Район.in.ua зібрало декілька яскравих спогадів про Івана Корсака від його колег, учнів та друзів. Усі щиро захоплюються персоною видатного волинянина та українця. Також товариші письменника відзначають той неоціненний вклад, який нині робить родина Корсаків задля формування та збереження національної пам’яті про Івана Корсака.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024