Стартує новий документально-публіцистичний серіал «Українське підпілля на Волині»

22 Вересня 2021, 14:59
Зйомки документально-публіцистичного серіалу «Українське підпілля на Волині» 2323
Зйомки документально-публіцистичного серіалу «Українське підпілля на Волині»

В ефірі телеканалу UA: ВОЛИНЬ та усіх регіональних каналів Суспільного 26 вересня о 21:30 покажуть перший фільм документально-публіцистичного циклу про діяльність УПА на Волині.

Про це повідомляє UA: ВОЛИНЬ.

Проєкт переміг у творчому конкурсі «Створюй із Суспільним». Його відібрали для виробництва і трансляції на Суспільному у 2021 році. «Українське підпілля на Волині» реалізують волинські документалісти із продакшн-студії «Правда PRO».

Читайте також: У селі під Луцьком відкрили криївку-музей УПА

«Проєкт «Українське підпілля на Волині» це не лише 4 серії про боротьбу українців за незалежність, а й 4 історії про людські долі. Цей контент, переконаний, зацікавить фахівців, студентів і школярів. Після показу серій в ефірі регіональних телеканалів Суспільного, ми разом з командою «Правда PRO» плануємо презентацію проєкту на історичних факультетах волинських навчальних закладів, школах, а також в громадах краю. За словами режисера Сергія Шараєвського, продакшн планує продовжити співпрацю та попрацювати над продовженням серіалу і подавати заявку на конкурс «Створюй із Суспільним» на 2022 рік», — говорить продюсер Волинської філії Суспільного Костянтин Лоцман.

Проєкт — про війну, яка на території Волині була складною і не вписувалася в стандартну формулу: «наші проти ворогів». Воюючих сторін було багато і нерідко — вороги дружили з ворогами, а друзі воювали з друзями.

Читайте також: П'ять текстів про УПА від Район.Історія, які варто прочитати

«На нашу думку — все вдалося. Першу серію у пілотному варіанті вже переглянули історики і продюсери. Всі дали схвальні відгуки. Сподіваємось, і глядачі оцінять серіал позитивно. Дивуватимемо від самого початку: темою і розкриттям цікавих і маловідомих для багатьох українців фактів. Зацікавимо графікою, авторською музикою і художніми вкрапленнями реконструкції подій», – розповідає директор продакшн-студії «Правда PRO», режисер Сергій Шараєвський.

Серіал «Українське підпілля на Волині» — про долі простих повстанців. Дві серії — про героїв-чоловіків, 2 — про жінок. Зйомки проходили у селі Рокині поблизу Луцька, де реально відбувались згадані події, а також у Харкові, Рівному та на Волині.

Читайте також: Співає Мандик Хасман. Історія єврея з Волині, який в УПА боровся з нацистами

«Найскладнішим було обмеження у часі. З моменту підписання договору із Суспільним, практично за місяць, ми мали зробити першу серію. У дуже стислий термін ми зуміли написати сценарій двох серій, і зібрати 90% матеріалу до всього серіалу, відзняти повністю реконструкцію. Найпозитивнішим стало те, що нам все вдавалося. Знаходились необхідні фахові люди, які відразу після перемовин починали працювати: історики давали відеокоментарі, реконструктори з’їжджались з усієї України, привозили військову техніку, композитор написав оригінальну музику. Процес тривав за визначеним планом і графіком», – каже Сергій Шараєвський.

Перед написанням сценарію режисер консультувався з істориками, шукав світлини, які збереглися до нашого часу. Участь у зйомках взяли історики, краєзнавці, очевидці подій, кілька десятків акторів. Музику до серіалу написав волинський композитор Костянтин Гребенко.

Читайте також: Спогади про командира УПА «Дубового» у луцькому селі

35-річний Михайло Курдельчук за професією вчитель інформатики. В документальній стрічці виконує роль вояків УПА та НКВС.

У документальному проєкті взяли участь реконструктори з Рівного, Києва, Луцька та інших міст. Вони відтворили бої. За словами керівника військово-історичної групи «Азимут» Володимира Патрая, це – тривалий процес, який вимагає чимало досвіду і зусиль.

Читайте також: Повстанець і йог: історія Норильського ватажка Євгена Грицяка

Кожна серія документального проєкту «Українське підпілля на Волині» матиме тривалість 26 хвилин. В ефірі регіональних телеканалів Суспільного мовлення щомісяця транслюватимуть по одній історії.

«Співпраця із Суспільним мовником виявилась плідною і продуктивною. Суспільне дотримується домовленостей. Все виявилось не так складно, як гадалось, навіть у документальному оформленні та фінансуванні. Тому я рекомендую тим, хто займається продакшном і шукає кошти для реалізації цікавих проєктів, — подаватись на творчі конкурси Суспільного. Наша студія подаватиметься на другий сезон з цією ж темою. Якраз до 30-го вересня триває відбір проєктів», – ділиться Сергій Шараєвський.

Читайте також: Останній розстріляний бандерівець: «упівця» з Волині судили на Покрову і вбили у 1989 році

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024