На фестивалі російського кіно у Франції показують фільм «Тіні забутих предків» Параджанова

14 Березня 2024, 12:04
Кадр з фільму 1278
Кадр з фільму

Посольство України у Франції звернулось до компетентних владних інституцій країни, зокрема до міністерства культури, щодо привласнення організаторами Фестивалю російського фільму у Парижі та у місті Таверні  української кінематографічної спадщини.

Як повідомляє Укрінформ, йдеться про показ фільму Сергія Параджанова «Тіні забутих предків» (у Франції демонструють під назвою «Вогненні коні») як частини «російської культури».

«Культура продовжує цинічно використовуватися для легітимізації російської агресії. Відомо, що роками цей фестиваль «російського фільму» спирався на підтримку російської влади. Очевидно, що, незважаючи на ніби формальну зміну акцентів організаторами, їх методи багато в чому залишаються незмінними», – заявили в українському посольстві.

Дипломати наголосили, що йдеться випадок культурної апропріації, тож просять французьку владу розібратись з ситуацією та відновити справедливість.

«Тіні забутих предків» Сергія Параджанова включив до своєї програми так званий Фестиваль «російського фільму», який організувала асоціація «Інша Росія». Це вже 10-й подібний захід, цього року його присвятили пам’яті Олексія Навального.

Читайте також: Тіні незабутого Параджанова

«Ми вважаємо, що навіть у ці неспокійні часи, попри насильство з боку нинішньої влади, необхідно продовжувати захищати і просувати російську культуру, зокрема, у сфері кіно»,  – йдеться в тексті-запрошенні організаторів фестивалю. 

Вони закликають «відкрити та перевідкрити найкраще з російського кіно, минулого та сьогодення».

«Тіні забутих предків» Сергій Параджанов зняв у 1964 році на базі кіностудії імені Олександра Довженка. Стрічка здобула світову славу на багатьох міжнародних фестивалях. Фільм також заклав основи українського поетичного кіно, а після протестів проти арештів українських інтелектуалів став одним із головних символів дисидентського руху та боротьби українців із радянським режимом.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024