На членів Шевченківського комітету тиснули одні з номінантів – Євген Нищук

22 Лютого 2024, 11:25
Фото з фейсбук-сторінки Євгена Нищука 569
Фото з фейсбук-сторінки Євгена Нищука

Голова Шевченківського комітету Євген Нищук розповів, що команда стрічки «Тарас. Повернення» здійснювала тиск на членів Шевченківського комітету після того, як не пройшла у наступний тур відбору лауреатів премії.

Про це Нищук розповів у програмі «Культура на часі», пише «Суспільне Культура».

Ще 16 лютого на сайті Національної спілки кінематографістів оприлюднили заяву, де зазначено, що команда фільму «Тарас. Повернення», яка була серед номінантів цьогорічної Шевченківської премії, розгорнула «потужну пропагандистську кампанію з метою дискредитації кінострічки «Памфір» і її режисера». Зокрема, у соцмережах вони розповідали, що цей фільм «орієнтує українців на поразку».

Євген Нищук же зазначив, що просив кіноспільноту написати цей лист ще після першого туру, оскільки це мало стати реакцією на негативний прецедент, адже «почався агресивний хейт, навіть з погрозами членам комітету і конкурентам, які продовжили боротьбу».

Він додав, що це погана тенденція і така агресивна поведінка неприйнятна: члени комітету не повинні розповідати, чому і за кого голосували, оскільки усі рішення ухвалюють таємним голосуванням. Щобільше, «ми всі живемо в одному культурному просторі, ми всі маємо стосунки одне з одним і ми не можемо переходити на особистості», – сказав голова комітету.

Також Нищук зазначив, що в указі щодо цьогорічної кампанії відбору номінантів і визначення лауреатів одним з критеріїв був «наратив спротиву, рефлексія і реакція на події війни». Тому було важливо орієнтуватися саме на це. І оскільки ігрове кіно потребує складного виробничого процесу, необхідно більше часу для відображення рефлексії, а тому технологічно неможливо було випустити стрічку, яка б однозначно відповідала цьогорічним критеріям.

«Я завжди наголошую, що комітет не визначає – хто кращий, хто гірший. Він визначає лауреатів, а там дуже багато складових, об’єктивних і суб’єктивних», – додає він.

За словами Нищука, він поки що не може детально обговорювати, чому той чи той фільм потрапив до списку номінантів або чому не став лауреатом (цьогоріч Шевченківський комітет не обрав переможця у категорії «Кіномистецтво»). Остаточне рішення буде відомо 9 березня, коли президент підпише відповідний указ і на коли запланована церемонія нагородження.

«Я поважаю (режисера Олександра Денисенка, – ред.) і поважаю роботу, але так трапилося. Я нікого не міг примушувати голосувати. Я підтримував цей фільм, я знаю авторів, але це позиція комітету», — зазначив Нищук.

Нагадаємо, що 6 лютого за результатами третього етапу конкурсу на Шевченківську премію було відібрано низку творів, що претендували на відзнаки у різних категоріях. Серед них було і «Кіномистецтво», а фіналістами стали два фільми – документальна стрічка «ЮКІ» (режисера Володимир Мули) та ігровий повний метр «Памфір» (Дмитра Сухолиткого-Собчука).

Це стало причиною конфлікту та невдоволення, адже на відзнаку також подавався фільм «Тарас. Повернення» (Олександра Денисенка), але до фіналу не пройшов.

Це рішення обурило прихильників фільму, які намагалися дискредитувати фільм «Памфір». Користувачі звинувачували стрічку в тому, що вона є антиукраїнською та не відображає цінності українського суспільства. Сторінка «Тарас. Повернення. Фільм Олександра Денисенка» у Facebook активно шерила та просувала негативні відгуки глядачів саме про «Памфір».

Після того як комітет Шевченківської премії заявив про те, що жоден фільм не отримає нагороди, Національна спілка кінематографістів України, Національна академія мистецтв України, Українська кіноакадемія та Спілка кінокритиків України виступили із заявою, у якій висловили своє обурення і незгоду з таким рішенням.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024