World Press Photo 2024: організатори не виключатимуть росіянку зі складу журі конкурсу

16 Січня 2024, 14:57
Марія Гельман 4325
Марія Гельман

Організатори World Press Photo 2024 не будуть позбавляти російську фотографку Марію Гельман членства в журі європейської частини конкурсу.

Про це Суспільне Культура повідомив директор із комунікацій World Press Photo Ендрю Девіс.

«Її виключення на такій пізній стадії було б і практичною, і моральною проблемою», — зазначив Ендрю Девіс.

Організатори розповіли, що під час вибору членів журі прагнуть дотримуватися балансу між різними характеристиками, як-от: професійна роль (новини, документальні фотографи, редактори тощо), стать, особистий бекграунд та підхід до фотографії. Врешті до журі обирають 31 експерта й експертку: п'ять членів журі від регіону, а також голову глобального журі.

«Як і всіх членів журі, Марію Гельман обрали за її професіоналізм та досвід», — кажуть у World Press Photo.

Марію Гельман називають «більш ніж кваліфікованою, щоб бути частиною журі», у своїй роботі вона документує «вразливість, репресії та спільноту ЛГБТК+ в дедалі більш ворожому середовищі».

Нагадаємо, що Українська асоціація професійних фотографів виступила проти участі росіянки Марії Гельман у журі конкурсу World Press Photo 2024 та закликала переглянути склад журі.

«За всю історію нашого конкурсу членів журі просили оцінювати теми, прямо пов'язані з країнами, які вони представляють. Може ставатися, як цього року, що один член журі або більше походить із країн із репресивними урядами. Ми довіряємо кожному члену журі, зокрема Гельман, і суворому процесу суддівства, що забезпечить продуманий та справедливий вибір переможців», — прокоментував Ендрю Девіс.

Сама Гельман писала у фейсбуці, що «обіцяє бути чесною, неупередженою, вдумливою, відкритою та вкладати якомога більше серця у вибір історій і фотографій».

Крім того, у World Press Photo наголосили, що «повністю поважають ризики та складнощі, з якими стикаються фотографи, котрі документують жорстокі атаки Росії на Україну, а також роботу, яку вони виконують».

Марія Гельман – документальна фотографка, живе і працює в Санкт-Петербурзі. У персональних проєктах досліджує питання ґендерної ідентичності, сексуальності, тілесності, насильства, дискримінації.

До складу журі конкурсу також входять: голова цьогорічного журі з Великої Британії та Швеції Анастасія Тейлор-Лінд, старший фоторедактор Stern Андреас Трампе з Німеччини, режисер Neue Zürcher Zeitung Жиль Штайнман зі Швейцарії, кураторка Маріама Атта з Великої Британії.

Довідково: Щорічний конкурс World Press Photo відкритий для всіх професійних фотографів, які працюють у сфері фотожурналістики та документалістики. Регіональні переможці будуть оголошені 3 квітня.

Минулого року на конкурсі World Press Photo Contest 2023 у номінації «Фото року» переміг український фотограф Євген Малолєтка, член Асоціації професійних фотографів України, за фотографії з Маріуполя в облозі.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024