Українська асоціація фотографів виступила проти участі росіянки у журі конкурсу World Press Photo 2024

14 Січня 2024, 17:21
Марія Гельман. Фото: Olga Sarma 4022
Марія Гельман. Фото: Olga Sarma

Українська асоціація професійних фотографів виступила проти участі росіянки Марії Гельман у журі конкурсу World Press Photo 2024 та закликала переглянути склад журі.

Про це йдеться у заяві, опублікованій на сайті асоціації.

Гельман увійшла до п'ятірки європейської команди суддів, які оцінюватимуть українських фотографів.

«Українська асоціація професійних фотографів звертається до дирекції конкурсу з наполегливою вимогою змінити склад журі та виключити з його складу представника Російської Федерації. УАПП вважає участь Гельман нелогічною та, що вона може вплинути на об’єктивність прийняття рішень при оцінюванні робіт учасників. Крім того, неспровокована, агресивна, жорстока і несправедлива війна Росії проти України триває вже 10 років поспіль, і ми вважаємо, що участь представника РФ Марії Гельман викликає багато етичних питань», – йдеться у заяві. 

Марія Гельман – документальна фотографка, живе і працює в Санкт-Петербурзі. У персональних проєктах досліджує питання ґендерної ідентичності, сексуальності, тілесності, насильства, дискримінації.

До складу журі конкурсу також також входять: голова цьогорічного журі з Великої Британії та Швеції Анастасія Тейлор-Лінд, старший фоторедактор Stern Андреас Трампе з Німеччини, режисер Neue Zürcher Zeitung Жиль Штайнман зі Швейцарії, кураторка Маріама Атта з Великої Британії.

Довідково: Щорічний конкурс World Press Photo відкритий для всіх професійних фотографів, які працюють у сфері фотожурналістики та документалістики. Регіональні переможці будуть оголошені 3 квітня.

Минулого року на конкурсі World Press Photo Contest 2023 у номінації «Фото року» переміг український фотограф Євген Малолєтка, член Асоціації професійних фотографів України, за фотографії з Маріуполя в облозі.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024