Випустили колекційні нуль євро із зображенням Золотих воріт

12 Січня 2024, 15:14
Колекційна купюра 4300
Колекційна купюра

Національний заповідник «Софія Київська» розпочинає реалізацію нових колекційних купюр «нуль євро» із зображенням визначної пам’ятки архітектури ХІ століття – Золотих воріт. 

Вона стартує 13 січня 2024 року. Про це повідомили на сайті Мінкульту.

Лімітовану колекцію євробанкнот із зображенням Золотих воріт, які входять до списку Світової спадщини ЮНЕСКО і є однією з найвеличніших пам’яток українського народу, виготовили у Франції.

Читайте також: Понад 7,5 тисяч графіті з Софійського собору оцифрують разом зі шведськими фахівцями

Сувенірні банкноти мають фіолетовий відтінок, вони схожі на купюри номіналом 500 євро, а їхній розмір як у 20 євро. Ініціатором українського випуску Euro Souvenir 0 є компанія Nunofia s.r.o., яка є ексклюзивним власником ліцензії та видавцем. 

Символічно, що в ХІІІ столітті саме Золоті ворота були одним із бастіонів, що стали на шляху Монголо-Татарської навали, тим самим уберігши від неї країни Європи. Примітно, що нова євробанкнота вийшла невдовзі після того, як з’явилася купюра на тему досягнення миру в Україні.

Мета проєкту – популяризація найважливіших культурних та історичних пам’яток, а також сприяння збереженню та матеріальному забезпеченню європейської культурної спадщини.

Читайте також: У Софії Київській презентували сучасний переклад Біблії українською мовою

Нагадаємо, випуск сувенірних купюр започаткував у 2015 році французький бізнесмен Ричард Файл. Ідею випуску банкноти «нуль євро» підтримав Національний банк Франції за згодою Європейського центрального банку (ЄЦБ). Купюри мають вигляд реального євро та виготовлені за тією ж технологією, що використовується для справжніх євробанкнот. Сувенірні купюри викликали справжній ажіотаж у колекціонерів. 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024