Спека. Сирена. Кава: у Луцьку відкрили виставку дніпровського митця Сергія Алієва-Ковики

25 Грудня 2023, 16:06
Сергій Алієв-Ковика РЕПОРТАЖ 764
Сергій Алієв-Ковика

У Луцьку, у Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків відкрили виставковий проєкт митця з Дніпра – Сергія Алієва-Ковики.

Експозиція об'єднала графічні малюнки з серії «Спека. Сирена. Кава» та дев'ять живописних полотен «Акації на Грушевського». Презентація відбулась 22 грудня. На ній побувала й журналістка Район.Культура.

«Його виражальна мова – це експресіонізм. Це напрямок, який несе в собі не зображальний варіант перш за все. Дивлячись на твори Алієва-Ковики, не надихнешся поверховою красою, а навпаки зануришся. Коли людина буває на межі переживань, на грані, коли відчуття дуже-дуже різкі. Ритми, барви, емоції облич, постатей влучно схоплені і передають найголовніше – духовну красу. Сьогоднішній проєкт – це саме про це», – зауважила мистецтвознавиця Зоя Навроцька.

Сергій Алієв-Ковика пояснює, що проєкт «Спека. Сирена. Кава» він не задумував, він вийшов спонтанно. Сидів на гранітній лаві Європейської площі у рідному Дніпрі, пив каву та спостерігав за містянами, які рухались майданом під час сирени повітряної тривоги. Митець каже, що тоді у нього виникало почуття абстракції, але воно було абсолютно реальним. Адже люди на площі, як ходячі мішені і на них посилають смерть.

«Там постійний потік людей. Я постійно ходжу з майстерні через цю площу. Я брав каву у кав'ярні, сідав на велику гранітну лавку і роздивлявся, хто ходить. Мені був цікавий людський шум. Виникла думка: треба помалювати. Це якраз була спека 22-го року і майже постійно дзвеніла сирена. Але всі люди ходять, рухаються. І тут виникає оце відчуття абстракції: у всіх свої справи, всі йдуть зайняті проблемами. Повноцінне життя. А на фоні – сирена. І з одного боку – повноцінне життя, а з іншого – загроза смерті», – розповів художник. 

Читайте також: Добро, зло та симфонія: у Музеї Корсаків Петро Антип показав перформанс та розпочав нову частину Космогонії

Сергій Алієв-Ковика зрозумів, що зробити 20 малюнків, або навіть 100 – це не передало б відчуття людей з різними почуттями, ідеями і які всі є вже по суті мішенями. Тож митець створив понад тисячу таких робіт. 

Роботи з акаціями мають подібну історію, що й малюнки із людьми. Художник часто ходить вулицею Грушевського, на якій збереглося дев'ять старих покручених акацій. Він роками стежив за цими деревами.

«Коли акації квітнуть, зрозуміло, що це розкіш. Я три роки ходив повз них, малював саме стовбури. Ось так сталося дев'ять акацій на Грушевського», – пояснює художник.

Сергій Алієв-Ковика поєднав два проєкти і каже, що це його спротив тому абсурду, який нині відбувається з боку з-за кордону. 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024