Волинські студенти розписують військові трофеї, щоб допомогти Збройним силам України

19 Грудня 2023, 14:24
Студент розписує тубус ФОТО 1112
Студент розписує тубус

У Луцьку студенти Волинського фахового коледжу культури і мистецтв розписують військові трофеї, щоб продавати їх на благодійних аукціонах задля допомоги військовим.

Як розповіла Суспільному викладачка освітнього закладу Юлія Лопанова, малюють на гільзах, тубусах та інших речах, що привезли волонтери із зони бойових дій.

«Студенти третього курсу: вони мають різні спеціальності за своїм фахом, але працюють по предмету. Тобто в мене є предмет дизайну і ми працюємо разом. Це вже вчетверте працюємо з гільзами, але з такими масштабними вперше», — сказала викладачка.

Читайте також: Українська артзброя: запустили проєкт з розмалювання використаних артефактів війни

Фото: Суспільне

На тубусах студенти зображають квіти, абстрактні малюнки та портрети. Матвій Матвієнко розповів, що вирішив відтворити на тубусі портрет полеглого військовослужбовця Володимира Кота з роти «Гонор».

«Я його особисто не бачив його не знайомий, але це хороший друг моєї викладачки Юлії Юріївни. Він загинув на Бахмутському напрямку, тіло ще досі не привезли... З однієї сторони тут портрет з його фотографії, а з іншої сторони — силует військового, який віддає честь, який тримає прапор», — каже студент.

Фото: Суспільне

Використані гільзи та тубуси студентам привозять волонтери Тарас Кравчук і Олександра Лисак. У цих герметичних тубусах зберігалися артилерійські снаряди, каже Тарас Кравчук, і наразі вони безпечні для розмальовування.

«Вони є пусті, тому що подарунки полетіли в сторону наших ворогів. А ці тубуси вже не представляють якоїсь цінності для війська. Хоча вони можуть бути повторно використані для наших ворогів у вигляді лотів для аукціонів, меценатів і тому подібне», — говорить волонтер.

Читайте також: У Галереї мистецтв відкрили студентську виставку про філософію Луцька

Фото: Суспільне

Перед стартом роботи студенти разом із викладачами розробили фітоморфні мотиви і композиції, які використовуватимуться під час розфарбовування тубусів, розповіла викладачка Софія Пасюк.

Фото: Суспільне

«У такій формі завдання ми виконуємо вперше, тому що в цьому році в нас введені предмети за вибором і один з цих предметів є народне малярство. Наше волинське малярство малорозповсюджене: воно таке точкове було і майже не збереглося», — говорить педагогиня.

Фото: Суспільне

Лучанка Олександра Лисак, яка займається волонтерством із 2014 року, зазначила, що тубуси, які розмальовують нині студенти, планують продавати на благодійних заходах.

«Ми запланували великий масштабний проєкт на збір на дрон, який коштує близько 250 тисяч гривень, для цього ми будемо робити публічні заходи і сподіваємось на реалізацію таких тубусів за кордон і для поціновувачів такого мистецтва в Україні», — каже волонтерка. 

Фото: Суспільне

Із передової волонтерці вдалося привезти понад тисячу великих і малих військових трофеїв. Зі слів Олександри Лисак, усі вони стають або експонатами музеїв, шкільних виставок, або ж продаються у соцмережах, на аукціонах та в інший спосіб.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024