На Різдво у Рівному традиційно колядуватиме Зірковий вертеп

11 Грудня 2023, 21:14
Зірковий вертеп, 2021 рік. Фото: Facebook 473
Зірковий вертеп, 2021 рік. Фото: Facebook

Зірковий вертеп, який у попередні роки збирав у Рівному гроші на різноманітні благодійні проєкти, колядуватиме 25 грудня.

Цю традицію майже два десятки учасників підтримують сьомий рік поспіль, але щораз адаптовують під реалії сьогодення. На Різдво колядуватимуть на підтримку Центру бойової травми, який діє в області. Про це Суспільному розповіли учасниці Зіркового вертепу Оксана Юрченко і Наталія Лозовська.

Майже два десятки публічних рівнян гуртуються сьомий рік поспіль, щоб колядувати задля благодійної мети.

Зірковий вертеп, 2021 рік. Фото: Facebook Anna Maria Dali

Речниця патрульної поліції Рівненщини Оксана Юрченко у Зірковому вертепі традиційно грає Смерть.

«Наш вертеп не зовсім класичний, а завжди осучаснений і прив'язаний до подій, щоб чіпляв людей, до яких ми приходимо. Попри війну, ніхто не має права забрати в нас радість Різдва. Персонажі вертепу фактично всі ті ж самі, але дещо змінили сценарій. Наприклад, моя Смерть буде Владіміра Владіміровіча забирати на концерт Кобзона. Також ми не співаємо розповсюджені колядки, а автентичні. Їх підбирає Ірина Пасічник, вона регент у Свято-Покровському соборі ПЦУ», — розповіла Оксана Юрченко.

Учасники Зіркового вертепу у 2021 році. Фото: Суспільне Рівне, 2021 рік

Читайте також: «Ми всі знаємо, хто Ірод»: Харківський театр ляльок показав авангардний вертеп у Рівному

Щоб вивчити колядки і сценарій, репетиції у Зіркового вертепу стартують за місяць до Різдва, яке після переходу на новоюліанський календар припадає на 25 грудня.

«Ми вчимо і колядки сучасні, як «Там у Бахмуті», вона прогриміла минулого року у всіх соцмережах. Ми торік її брали, коли Бахмут скелею стояв і вона максимально актуальна була. І, на жаль, за рік часу актуальності не втратила, бо Бахмуту зараз багато на лінії фронту, маю на увазі й інші населені пункти. Одночасно дістаємо, як кажуть, зі скрині, старі колядки упівські, які маловідомі в Україні, але й через багато десятиліть не втрачають своєї актуальності.

Усі роки я була Жидівкою у вертепі, дуже імпонував мені цей образ. Але другий рік поспіль буду Українкою. Образ змінився, бо хочеться максимально багато України і українського. А на Щедруху я традиційно центрова постать — Коза, будемо цього року її водити», — розповіла начальниця управління культури і туризму Рівного Наталія Лозовська.

Також вона додала, що торік через повномасштабне вторгнення Козу Зірковий вертеп не водив. Нині, після обговорень, вирішили відновити цей обряд.

Зірковий вертеп, 2021 рік. Фото: Facebook Anna Maria Dali

Колядуватимуть 25 грудня, а Козу водитимуть 1 січня.

«Зірковий вертеп у нас завжди благодійний, гроші ніколи не залишаємо собі. Цього разу спрямуємо їх на відкритий нещодавно на Рівненщині Центр бойової травми, на його реконструкцію», — зазначила Оксана Юрченко.

Фрагмент репетиції Зіркового вертепу у Facebook опублікувала співорганізаторка дійства, народна депутатка Соломія Бобровська.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024