Cossack Steppes: школяр з Волині створив гру про козаків та переміг на престижному конкурсі

19 Жовтня 2023, 12:39
Тарас Гембік 806
Тарас Гембік

Школяр з Каменя-Каширського Тарас Гембік вигадав та розробив комп'ютерну гру про культуру та побут козаків. Хлопець презентував свою розробку на міжнародній виставці INOVA в Хорватії – і виборов золоту медаль.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці Волинської обласної Малої академії наук. 

Щорічно на виставці юні науковці зі всього світу презентують проєкти в секціях будівництва, електроніки, медицини, довкілля, безпеки, спорту, соціальних інновацій і багатьох інших. Наприкінці вересня золоту медаль конкурсу виборов Тарас Гембік, учень 11 класу Камінь-Каширського ліцею №1 Євгена Шабліовського. Керівник – Сергій Тішков. INOVA – одна із найдавніших наукових подій, яку організовують з 1971 року. 

Читайте також: Legend of Sister’s Power: українські мисткині стали персонажками благодійної комп'ютерної гри

Школяр розробив комп'ютерну гру «Cossack Steppes», яка розповідає про культуру, побут та історичні події часів козацтва.
«На виставці в Хорватії я представив «Cossack Steppes» — компʼютерну гру про козаків, яку розробив самостійно. За задумом, вона дає можливість пережити певну історичну подію та взяти участь у битві від першої особи. У навчальному першому епізоді гравець знайомиться зі світом гри та управляє хлопчиною, який втік із кріпацтва. Опісля, коли користувач проходить кілька рівнів, що навчать його битися на шаблях, стріляти з лука чи рушниці, матиме змогу грати за персоналій із нашої історії, як-от за Богдана Хмельницького. Крім того, «Cossack Steppes» розповідає про культуру, звичаї, господарство, стиль життя та навіть харчування українських козаків. У першому епізоді гравцю доведеться приготувати борщ для всього поселення», – розповідає Тарас.
Ідея створення такої гри виникла перед початком повномасштабної війни — 16 лютого, у День єднання. 
«Тоді в мене був такий піднесений настрій, що я вирішив створити щось, аби продемонструвати всьому світові історію України. Оскільки я знаюся на програмуванні, вирішив обрати формат компʼютерної гри. А присвятив її козакам, адже вважаю, що вони рольові моделі для сучасних українців», – пояснює автор розробки.
Читайте також: Уривок твору «Кавказ» Шевченка та українську символіку знайшли у комп'ютерній грі
 
Тарас запевняє, що грати в його гру буде цікаво всім, хто хоче більше дізнатися про історію та культуру козацтва. 
«Зокрема, моя розробка буде корисною школярам у підготовці до уроків та іспитів з історії», – зауважує юний науковець.

Автор комп'ютерної гри зізнається, що поставив собі дуже високу планку в плані її подальшої розробки. 

«Я прагну, аби гра була з крутою графікою та технічною базою. Тому нині розробка ще триває. Наразі хочу розширити команду та знайти спонсорів», – каже Тарас Гембік.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024