Україна представить понад 500 книг на Франкфуртському книжковому ярмарку

06 Жовтня 2023, 17:53
Франкфуртський книжковий ярмарок у 2021 році. Фото: Manfred Segerer 525
Франкфуртський книжковий ярмарок у 2021 році. Фото: Manfred Segerer

На українському стенді у Франкфурті 43 видавництва представлять більше ніж 500 книг. Там відбуватимуться переговори щодо продажу прав на українські книжки, всі слоти для переговорів уже заповнені. 

Про це Район.Культура повідомили в пресслужбі Українського інституту. 

Ярмарок триватиме з 18 до 22 жовтня 2023 року. Український інститут книги, Goethe-Institut в Україні, Мистецький арсенал та Український інститут представлятимуть Україну спільним національним стендом та окремими стендами Українського інституту та Мистецького Арсеналу. Слоганом участі України став Fragility of existence, а фокусом дискусій – тема «Екологія та війна».

Стенд матиме власну сцену, де протягом кожного дня ярмарку відбуватимуться події англійською та німецькою мовами. Всі п’ять днів ярмарку говоритимуть про війну, покарання злочинів, солідарність, теорії змов та російську пропаганду, науку, освіту та книжковий ринок під час війни, але й також, про креативність, нові форми існування та яскраву українську культуру.

«Жорстока війна Росії проти України не лише руйнує наше довкілля і наші оселі, забирає життя сотень тисяч людей. Своїми ракетами Росія намагається влучити в нашу ідентичність. Але ми витривалі і незламні. Українські автори воюють на фронті, волонтерять і пишуть нові книжки, видавці продовжують їх видавати, а читачі — купувати і читати. Ми з гордістю представляємо нові книжки українських авторів у Франкфурті. Завдяки зусиллям десятків людей ми представляємо на ФКЯ українську книгу, завдяки тисячам — українські книжки будуть перекладені і видані в різних країнах. А завдяки допомозі мільйонів ми переможемо агресора, щоб відновити мир, демократію і справедливість, не дати зруйнувати нашу землю», — говорить директорка Українського інституту книги Олександра Коваль.

Серед авторів та громадських діячів, які представлятимуть національний стенд — Ірина Цілик, Оксана Забужко, Павло Казарін, Ярина Чорногуз, Вахтанг Кебуладзе, Катерина Калитко, Юлія Козловець, Павло Гольдін та інші.

Читайте також: «Найкращі книги про війну напишуть ті, хто не писали до цього»: у Рівному відбулася творча зустріч з Павлом Казаріним

3D візуалізація стенду Українського інституту

Стенд Українського інституту познайомить гостей ярмарку з українською культурою минулого і сьогодення, водночас покаже руйнівну силу війни на мистецтво. 

Інститут представить два власних мультимедійних проєкти на платформі. Аудіовізуальний проєкт Discover Ukraine: Bits Destroyed заглиблює глядача у світ українського монументального мистецтва. У проєкті використали зображення 56 мозаїк 1960-70 років. Більше чверті цих робіт були пошкоджені або зруйновані з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. 

Англомовний діджитал-путівник українською культурою Insight.UA запрошує досліджувати українську культуру через різні формати — від добірок українських фільмів, виставок, книжок до прослуховування плейлистів чи перегляду онлайн-курсів.

З концепцією «Присутність на противагу відсутності» (Presence vs Absence) Мистецький арсенал представить свій стенд.

З лютого 2022 року Мистецький арсенал почав збирати роботи українських художників і художниць, які у своїх творах фіксують та рефлексують російсько-українську війну з 2014 року і дотепер. Зібрані роботи стали частиною онлайн-архіву «Україна в огні», що проявляє зріз актуальних мистецьких практик, а також видання «Україна в огні», яке буде презентоване на стенді. 

У дизайні стенду будуть представлені роботи українського фотографа Андрія Денисенка із серії «Волонтери Чернігівщини» (2022), в яких подвійна експозиція, використана автором як художній метод, поєднує зображення людей і тло зруйнованих будинків. Ці роботи є свідченням збереження і відновлення, вони оприявнюють невидиму працю людей, які об’єднуються та своїм існуванням протидіють вбивчій логіці війни. 

Pictoric та Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» презентують міжнародну виставку ілюстрації When Everything Matters. Натхненна фокус-темою ХІ Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал», виставка представляє нові роботи провідних українських і міжнародних авторів. Цей проєкт — діалог українських ілюстраторів та графічних дизайнерів з митцями з інших країн, обговорення важливих тем мовою ілюстрації.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024