МОТ і «Алгоритм дій» приймають заявки від мистецьких установ, які потребують відновлення після агресії РФ

12 Вересня 2023, 16:47
МОТ у Луцьку 776
МОТ у Луцьку

Мистецький простір «Модуль тимчасовості» (МОТ) та луцька громадська організація «Алгоритм дій» розпочинають прийом заявок на понад 9 мільйонів гривень для відновлення мистецьких установ, що постраждали від агресії РФ.

З 12 вересня податись може українська мистецька установа, яка через російські атаки отримала пошкодження чи була повністю зруйнована, заповнивши форму за посиланням до 1 грудня 2023 року. Про це журналістам Район.Культура розповіли організатори.

Це ініціатива організаторів найбільшого артпроєкту року «Модуль тимчасовості» (МОТ) – don’t Take Fake та партнерів українського туру простору — ГО «Алгоритм дій», які хочуть привернути світову увагу до артінституцій, допомогти у відновленні мистецьких установ України і показати, що культура здатна підтримувати у складні часи.

«У пріоритеті зараз допомога військовим, медикам, тимчасово переміщеним особам, і ми це підтримуємо. Водночас нам треба піклуватися не тільки про теперішнє, а і про майбутнє. Один з представлених митців у МОТ, іспанець Пабло Вальбуена, цитує в описі до своєї роботи Сергія Жадана: «Коли культури немає і залишається порожнеча, її місце займає страх». Ми не хочемо дати страху цього шансу, тому турбуємось про збереження мистецтва в Україні у будь-які часи», – говорить засновник don’t Take Fake Дмитро Соболь

Читайте також: Держава виділить на культуру на 160 мільйонів гривень менше у 2024 році

Усі кошти згенеровані завдяки проєкту «Модуль тимчасовості» (МОТ) — оплата квитків на виставку та спеціальні події, прибуток гіфт-стору та продажі друкованого журналу DTF Magazine. Вони формують спеціальний фонд, який буде використаний для відбудови. Кількість проєктів, які команда зможе підтримати, залежатиме від зібраної фінальної суми та нагальної потреби установ на момент завершення збору. Наразі він складає майже 9 мільйонів гривень.

Звіт про зібрані та витрачені кошти розмістять на вебсайті moduleoftemporality.com та на сторінці @mot.object в інстаграм. 

«МОТ вчить нас як у новий спосіб можна привернути увагу світу до України — через культуру та мистецтво. Важливо робити нетипові проєкти, що показують, які ж українці фантастичні. Тому ми і створюємо раніше неможливі колаборації між різними містами та організаціями зі спільними цінностями та цілями. Так ми не лише збережемо, а й розвиватимемо культуру, яку ворог намагається вбити століттями», –  пояснює співзасновник «Алгоритму дій» Адам Харлампович.  

Про «Модуль тимчасовості» (МОТ)

MOT розшифровується як «Модуль тимчасовості» (Module of Temporality). Основа «Модуля тимчасовості» — виставковий простір, де представлена експозиція з полотнами, скульптурами, інсталяціями та аудіовізуальними творами 28 художників з 10 країн світу. Артпроєкт вже побачили понад 45 тисяч відвідувачів у трьох містах України.

Мета проєкту — привернути ще більше уваги до України та зібрати кошти на відновлення мистецьких установ, які постраждали внаслідок російської агресії. 

Спершу простір три місяці працював у Києві, а потім вирушив у подорож Україною — Дніпро, Луцьк, а у вересні-жовтні — Львів. Це остання точка українського туру. За перший львівський вікенд простір відвідали вже понад тисячу людей, а до фонду надійшло майже пів мільйона гривень.

Наразі простір подорожує із експозицією, а по завершенню виставкової частини в Європі проведуть благодійний аукціон з роботами митців, кошти якого також скерують до загального фонду МОТ.  

Читайте також: У центрі Луцька відкрили Модуль тимчасовості: що ховається за металевими стінами

Як буде проходити відбір?

Спираючись на список UNESCO та дані Міністерства культури та інформаційної політики України, виділено шість пошкоджених установ, які працюють із мистецтвом, потребують допомоги у відновленні і розміщені на підконтрольних Україні територіях (на серпень 2023 року). 

Також розпочато прийом заявок від установ, які не ввійшли в офіційні переліки, але потребують підтримки для свого відновлення. Залежно від зібраної суми та розмірів пошкоджень буде підтримано один або кілька об’єктів. 

Усі заявки розглядатиме команда МОТ із спеціально сформованою командою експертів, яка допоможе обрати одну чи декілька установ. Імена спеціалістів будуть доступні на сайті та в інстаграмі проєкту напередодні голосування. Фінальне рішення також залежатиме від кількості зібраних коштів, що остаточно стане відомо після аукціону.

Контакти:

Комунікаційниця Алгоритму Дій – Катя Бохинська – 050 5036235; [email protected]

Комунікаційниця dont’t Take Fake — Юля Сосновська — 066 6678716, [email protected]

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024