«20 днів у Маріуполі» подадуть на Оскар

30 Серпня 2023, 10:23
Кадр з фільму 478
Кадр з фільму

Українську стрічку «20 днів у Маріуполі», яка з’явиться на великому екрані з 31 серпня, планують подати на премію «Оскар» як Найкращий документальний фільм.

Про це дистриб'ютори фільму підтвердили це в коментарі Суспільне Культура.

Фільм «20 днів у Маріуполі» отримав низку визначних міжнародних нагород, включно з головною відзнакою кінофестивалю «Санденс» та Пулітцерівською премією.

Компанія «Артхаус Трафік», яка займається дистрибуцією стрічки, розповіла про своє рішення.

«В Україні існує закон про кінематографію, який передбачає, що українським національним кінопродуктом може вважатися лише фільм, створений українською продюсерською кампанією. З одного боку, це було зроблено, щоб захистити українську мову та фінансувати суто українське кіно, але у випадку «20 днів у Маріуполі» ми не можемо подати її на «Оскар» від України. Хоча над цим фільмом працювали українські журналісти, він фінансувався американською компанією Associated Press», — пояснює Ілля Дядик, програмний директор «Артхаус Трафік»..

Минулого року документальний фільм «Будинок зі скалок», створений у копродукції України та Данії, номінували на «Оскар» у категорії «Найкращий документальний фільм», але перемогу отримала проросійська стрічка «Навальний».

«Навіть враховуючи той факт, що «20 днів у Маріуполі» не можна назвати стовідсотково українською стрічкою через її продюсерську компанію, можлива номінація буде великим досягненням для українського кіно. Адже це історія про Україну, розказана українцями, і її присутність на «Оскарі» буде сильним індикатором того, що про війну в країні не можна забувати», — підсумовує Дядик.

Читайте також: Герой фільму «20 днів у Маріуполі» отримав поранення внаслідок російського обстрілу в Покровську

Нагадаємо, що 24 лютого 2022 року Мстислав Чернов з фотографом Євгеном Малолєткою та продюсеркою Василісою Степаненко приїхали до Маріуполя як представники Associated Press. Фільм «20 днів у Маріуполі» розповідає про початок повномасштабного вторгнення, бомбардування пологового будинку, порятунок автора стрічки та його колег з оточеного російськими військами міста.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024