Музейна освіта, дизайн для стійкості й вдумливе споживання: як у Рівному проходить літній табір для молоді

13 Серпня 2023, 20:36
Учасниці літнього табору з дизайну в Рівному РЕПОРТАЖ 916
Учасниці літнього табору з дизайну в Рівному

У Рівному стартував Літній табір з дизайну «RE:IMAGINE. CLEAN. КОЛО НАВКОЛО». Для молоді проводять творчі воркшопи про екологію та дизайн.

Чому після півтора року повномасштабної війни важливо побувати в творчій атмосфері камерного простору, як робота руками допомагає відволіктися, соціалізуватися й вивчати нове – на першому занятті табору 12 серпня дізнавалася журналістка Район.Культура.

На території Рівненського краєзнавчого музею із загальної картини з історичних експонатів вирізняється купол-намет. Всередині парко і спекотно, але коли організатори розщипають застібки на «вікнах» у цьому своєрідному артпросторі стає свіжіше. Біля столів починають збиратися підлітки, а по центру купола зявляється купа листя й квітів.

«Сьогодні ми будемо з вами малювати по-особливому, ми будемо робити трафарети чи принти. Ось є купа листя. Можливо, вас ще щось зацікавить з листків, пір’я, шишок, які валяються тут на території парку, то можете теж пошукати», – звертається до присутніх організатор події, керівник  громадської організації «Інститут креативного міста» Антон Шинкарук.

Антон Шинкарук

Читайте також: «Хтось або Водяне серце»: у Луцьку відбулася прем’єра Літньої школи лялькарства

Табір у Рівному проводять вже вдруге. Минулого року, розповідає Антон, зосереджувалися на дизайні речей. Перший воркшоп цього року теж присвячують цій темі – юним митцям пропонують створити біологічні принти на екоторбинках.

«Хто з вас десь бачив візерунки, може, в когось на одязі є візерунки у вигляді рослин? Що особливого в тих малюнках з рослинами? Вишиванки – це ж теж малюнки з рослинами… Вони часто повторюються. Там однакові квіточки, листочки», – пояснює дітям чоловік і тоді ж ознайомлює з процесом роботи.

Кожен з дев’яти присутніх отримує свою екоторбинку, а дехто навіть захопив власну з дому. Спершу тренуються на паперових листках – обирають фарби, розмальовують рослину й ставлять відбиток на папері, притиснувши малярним валиком чи власноруч.

Діти обдумують композицію майбутнього колажу на сумці, обирають рослини й кольори до вподоби, зосереджуються чи розслабляються, та головне – багато сміються.

«Чому на території музею? Тому що це такий творчий простір, в якому можна дізнатися щось нове про старе, можна поспілкуватися. Це затишне місце, де можна на природі зробити щось творче. Минулого року ми робили дизайн речей, цього року теж робимо. Це називається reimagine, тобто «перепридумування» речей. Через дизайн, через роботу руками, спілкування, через створення чогось реального вони трошки відволікаються від того, що відбувається навколо. Існує спеціальний такий термін – дизайн для стійкості. Через творчу діяльність ти концентруєшся і захоплюєшся роботою», – розповідає про цілі табору Антон Шинкарук.

Читайте також: Фермерські канікули для міських дітей: як у сільській школі створили новий освітній простір

Частина присутніх були учасниками табору й минулого року, а дехто прийшов вперше. Кажуть, що влітку немає, чим зайнятися, а творчість подобається попри те, що художню школу майже ніхто з присутніх не відвідує.

«Прийшли вперше. Подобається, бо тут весело», – каже Марія і продовжує розфарбовувати листок білою фарбою.

Робити відтиск на папері дівчатам допомагає Антон, принагідно розповідає про Енді Воргола – одного із засновників попарту лемківського походження. Організатор каже, він один з перших почав масовий дубляж своїх доробків, тож пропонує молоді також зробити на своїх виробах серію з відбитків однакових рослин.

«Хоч художників якихось вивчать», – жартує керівник Інституту і переміщається допомагати учасникам за іншими столами.

«Сьогодні ми робимо принти на основі візерунків листочків або так звані біологічні принти, щоб вони могли скласти якийсь малюнок з того, що їх оточує. Завтра і наступного тижня ми будемо робити папір зі старих книжок. При чому старі книжки й обкладинки старих книжок будемо використовувати як нові обкладинки, але вони теж міститимуть природні елементи – це так званий біопластик. Папір буде з елементами сухої трави, з вкрапленнями біологічними, як гроші. Останнім будемо робити стілець-кентукі. Це реальний предмет меблів, який потім можна буде використовувати десь на вечірках чи в музеї», – розповідає про події табору Антон Шинкарук.

У той час столи юних творців перетворюються на хаос, а все навколо – заляпане фарбою, включно із самими учасниками.

Художниця Надя розпачливо дивиться на сарафан з плямами, але згодом змахує рукою.

«Так і буде», – каже учасниця табору й продовжує роботу над своєю екоторбою.

«Дуже багато речей, які нас оточують, є в природі. Їх просто треба навчитися бачити й вміти відповідально використовувати. Якщо ти зрубав дерево, щоб зробити стільця, то ти маєш знати, як посадити два дерева. Якщо ти використовуєш пластик, то ти маєш знати, що цей пластик буде розкладатися тисячу чи пятсот років. Ти маєш подивитися на ті речі, які старі, й зрозуміти, що їх треба переробити, а не просто викинути, або придумати, як їх по-іншому використовувати. Вони мають самі придумати, що зробити, самі вирішити, чи воно потрібне їм. У нас минулого року були дівчата, які дуже хотіли дрилем попрацювати й шліфмашиною. Чому ні? Їм було цікаво, можливо, не можуть вдома спробувати. А тут вони працюють, щось собі створюють, це дуже модно і цікаво», – каже Антон.

Організатори кажуть, подібні події дуже популярно проводити у музеях по всьому світу. Йдеться навіть про напрямок – музейна освіта.

«Це коли через такі події, через ліпку, творчі напрямки навчають дітей. Це можна робити зі школами, сімейні воркшопи. Цей стілець, який ми будемо робити, це швидше за все сімя зробить собі стільчик».

Читайте також: «Ми вдома – в Україні»: у громаді на Рівненщині організували швейцарське дозвілля для дітей

На торбинках поступово з’являються цілі композиції – кольорові папороті, білі квіти й навіть чорні квадрати.

«Це квадрат Малевича і листок клена», – жартує Софія

Вони з Настею відвідують табір вдруге. Кажуть, подобається, бо люблять малювати і взаємодіяти з іншими, хоча професійно мистецтвом не займаються.

Владислава зобразила на торбинці мінімалістичний малюнок. Зауважує – потрапила у табір випадково, бо мама побачила оголошення.

«Мистецтвом цікавлюся і екологією теж. У мене мама біолог і я захоплююся біологією», – розповідає дівчина.

За словами організаторів, доєднуватися до воркшопів можуть всі охочі, кому подобається мистецтво і хто має бажання відволіктися й зануритися у творчість.

19 серпня запрошують на воркшоп «Переробка старих книг на крафтовий папір, створюємо блокнот» (гарний спосіб утилізувати російську літературу, – прим. ред.), а вже 20 серпня чекатимуть у літньому таборі готових створювати стілець-кентукі. Участь безкоштовна.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024