У Луцьку стартував фестиваль каліграфії, шрифту та книги «Простір літер»

12 Серпня 2023, 12:24
Захар Кривоший, Сергій Макаренко, Кирило Ткачов (зліва направо) 1030
Захар Кривоший, Сергій Макаренко, Кирило Ткачов (зліва направо)

Перший день фестивалю присвятили неформальним розмовам з шістьма каліграфами.

11 серпня зустріч з графічними дизайнерами транслювали на офіційному ютуб-каналі «Простір літер». Найважливіше з трансляції зафіксувала журналістка Район.Культура.

Міжнародний фестиваль каліграфії заснував у 2016 році графічний дизайнер Кирило Ткачов. Разом з гостями першого дня фестивалю Аллою Калініченко, Захаром Кривошиєм, Віталіною Лопухіною, Євгеном Садком, Володимиром Смирновим та Олексієм Чекалем він розповідав глядачам історії створення творчих проєктів у графічному дизайні.

Засновник фестиваль «Простір літер» Кирило Ткачов

Партнерами заходу стали Молодіжний центр Волині, Окольний замок, сервіс оренди шрифтів Rentafont, школа графічного дизайну «Арт і Я». Фестиваль передбачає триденну програму зі воркшопами та спілкуванням з дизайнерами. Усі зібрані кошти під час проведення фестивалю передадуть у Волонтерський штаб «АНГАР».

«Коли люди кажуть, що у нас дуже мало українських шрифтів кирилицею, то я відповідаю: «Може ви погано перевіряли?». Так, їхня кількість збільшилася відносно недавно, бо український ринок тільки почав розвиватися і відходити від російського. Але зараз у Rentafont вже є 2000 накреслень 45 українських авторів», – розповів засновник сервісу оренди шрифтів Rentafont Євген Садко.

Євген Садко

Дизайнер також поділився, що найпопулярнішим й найвпізнаванішим шрифтом наразі є «Рутенія» Василя Чебаника.

Читайте також: «Смачненька абетка», або Як Інґі Ґерда популяризує українську культуру через рутенський шрифт

Шрифт «Рутенія» Василя Чебаника

Свій шрифт Mars Type Євген вирішив створити на тлі розмов про колонізацію Марсу. Навчаючись на курсі шрифтового дизайну в Харкові, він отримав завдання створити гротеск – некарбований шрифт. Як зазначив Садко, гротески виглядають просто. Але саме в цьому і полягає їхня складність. Адже потрібно створити щось оригінальне і водночас – нейтральне. У 2019 році шрифт компанія випустила під безкоштовну ліцензію.

Шрифт Mars Type Pro Євгена Садко

Шрифт Mars Type Pro Євгена Садко

«Я хотів отримати свідоцтво на авторство шрифту. Виявилося, що в Україні до мене цим ніхто особливо не цікавився. Тоді і почалася мова, як довести своє авторство на шрифт, якщо він дуже схожий на інші», – поділився історією гість.

Шрифт Mars Type Pro Євгена Садка

Читайте також: «Воля ціни не має», – дизайнерка Марчела Можина про шрифт, натхненний Нілом Хасевичем

Шрифтові дизайнери Сергій Макаренко та Захар Кривошия почали створювати шрифти після того, як відвідали інтенсиви Кирила Ткачова.

«Мені здавалося, що це таке щось таємниче. Адже мало хто цим займається. Але чим більше заглиблюєшся в цю сферу, тим важче звідти виринути», – промовив Захар Кривошия.

Шрифт «Трембіта»

Шрифт «Каменяр»

Шрифт Сергія Макаренка

Під час зустрічі він розповів про свої перші скорописи – «Трембіту», над якою почав працювати, навчаючись у Львівській національній академії мистецтв та «Каменяр», який став його дипломною роботою четвертого курсу.

«Захар згадував про таємничість цієї справи. Насправді кожен може створити шрифт. Але варто розуміти, що його неможливо продати, якщо ти накреслив лише 33 літери. Має бути як мінімум 350 символів, знаки пунктуації та окреслені відступи між літерами», – наголосив Кирило Ткачов.

«Кирилиця, якої не існує» Сергія Макаренко

Також Сергій Макаренко презентував ще один незвичний шрифт. «Кирилиця, якої не існує» – коротко розповів про нього каліграф. Він зацікавився історією про науковця, який у 30 роках розробив для народу комі спеціальну абетку. Вона складалася з латиниці, кирилиці й вигаданих автором букв. Проте російська влада поневолила народ комі, а науковця репресувала. Комі почали користуватися російською абеткою.

«Це показовий приклад того, як діє Росія у своїх інтересах. Спочатку росіяни захоплюють територію, потім нібито проводять дослідження, щоб створити раніше неіснуючу абетку. А того, хто цим займався, репресують, а їхні надбання не застосовують», – зауважив Кирило Ткачов.

Роботи Олексія Чекаля

Читайте також: Дизайнер Богдан Гдаль вигадав власний шрифт, аби замінити російську «Іжицю» на українських зупинках

Серед гостей був і запрошений професор Флорентійської класичної академії мистецтв Олексій Чекаль. Він презентував власні графічні роботи для ПЦУ.

«Окрім збройної війни, є ще сенсова війна. Мені пощастило зробити вагомі речі на цьому фронті. Я розробив дизайн для Об’єднавчого собору, основний знак, шрифт церкви», – розповів автор логотипа ПЦУ Олексій Чекаль.

Роботи Олексія Чекаля

Це було унікальною можливістю для Олексія, адже тільки у Ватикані є власний стиль релігійної спільноти. У своїй творчості тайпдизайнер об’єднує історичні мотиви та сучасні техніки дизайну. У роботі з релігійним контекстом йому допомогла освіта реставратора-іконописця.

«Мені радили ніколи не починати роботу, одразу побачивши об’єкт над яким я маю працювати. Краще провести день в повному нерозумінні того, що ти маєш зробити, але зловити атмосферу цього місця чи предмету. Обов’язково потрібно «входити» в цей проєкт, щоб зрозуміти його, відчути, і тоді ти можеш створити щось нове, несхоже із попередніми роботами», – поділився своїм творчим процесом дизайнер.

Олексій Чекель

Окрім власних проєктів, він також викладав в Університеті Лілль І арабську, старогрузинську та сирійську каліграфію.

Засновниця школи каліграфії «Арт і Я» Алла Калініченко розповіла, що кількість її учнів зросла у порівнянні з роками ковіду.

«Зараз школа налічує більше людей, адже приходять ті, які давно цікавилися каліграфією і тепер хочуть додати цю естетику у своє життя. Це для них і терапія, і хобі,  і самовираження», – пояснила Алла Калініченко.

Фестиваль діятиме до 13 серпня. Останні два дні будуть відбуватися офлайн у Окольному замку.

Алла Калініченко, Віталіна Лопухіна, Кирило Ткачов

Обкладинка створена Віталіною Лопухіною

Робота Віталіни Лопухіною «Русский военный корабль...»

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024