У фільмі «Довбуш» звучатиме польсько-український інструмент торбан

23 Червня 2023, 10:44
Кадр з фільму 1658
Кадр з фільму

У фільмі «Довбуш» режисера Олеся Саніна буде сцена зі струнним інструментом торбаном, який має італійське походження, але набув на польсько-українських теренах слов'янського вигляду.

Про це режисер розповів на своїй сторінці у фейсбуці. 

У стрічці незрячого торбаніста грає Тарас Дороцький. А інструмент «торбан Мазепи», який змайстрував Юрій Фединський, надав для зйомок зі своєї колекції Володимир Лавренчук

До слова, Олесь Санін сам грає на торбані, а також – на бандурі, колісній лірі та продовжує волинську лірницьку традицію. Деякий час навіть виготовляв музичні інструменти, успадкувавши ремесло від діда. Під псевдонімом Олесь Смик входить до Київського кобзарського цеху.

Торбан — струнний щипковий музичний інструмент (30 — 40 струн), із родини лютневих, близький до теорби, від якої відрізняється додатковими приструнками, як на бандурі. Був поширений із першої половини XVIII до початку XX століття в Україні, Польщі.

Читайте також: Не розбійник, а борець за свободу: режисер з Волині Олесь Санін розповів про створення історичної драми «Довбуш»

«Зовнішньо торбан нагадує німецьку або італійську лютню-теорбу, тільки з приструнками. Вірогідно, що лютня-теорба, яку завезли італійські музиканти до Польщі, потрапила до рук придворних музик українського походження. Вони й оздобили її суто українським винаходом — приструнками. З того часу теорба і набула слов'янського вигляду і стала польсько-українським торбаном. Відомі зображення «польських» та «українських» торбанів — настільки схожі між собою, що класифікувати їх за етнічною приналежністю зовсім недоцільно», – розповів режисер.

Нагадаємо, стрічка «Довбуш» з'явиться в українському прокаті 24 серпня.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024