Автор петиції про заборону російських книг в Україні розчарований відповіддю президента

21 Червня 2023, 20:11
Фото ілюстративне 426
Фото ілюстративне

Автор петиції про підписання закону щодо заборони імпорту та розповсюдження видавничої продукції з Росії та Білорусі, Тарас Шамайда відреагував на офіційну відповідь президента Володимира Зеленського на цю петицію.

Свою відповідь він опублікував на своїй фейсбук-сторінці.

«Відповідь Володимира Зеленського на мою петицію «Захистити український культурний простір від «русского міра» – невідкладно підписати Закон 2309-ІХ про заборону ввезення і розповсюдження видавничої продукції «держави-агресора» – відверто розчаровує», – написав Тарас Шмайда.

Автор петиції зауважив, що президент мав 15 днів, щоб підписати цей закон або накласти вето, однак не зробив ні того, ні іншого.

Читайте також: Не відповідає стандартам ЄС: Зеленський відповів на петицію щодо заборони російських книг

«Чи можуть бути у законі вади, які потребують виправлення? Звичайно, закон можна вдосконалювати. Але робити це виключно у передбачений Конституцією і законодавством спосіб. Це означає, що президент має відповідно до ч. 3 ст. 94 Конституції підписати Закон 2309-ІХ. А вже потім новим законом до нього можуть бути внесені зміни, з урахуванням будь-яких слушних пропозицій, які відповідають національним інтересам України. Це можна зробити дуже швидко», – зазначив Шамайда, у відповідь на зауваження президента про потребу доопрацювання й додаткової оцінки законопроєкту про імпорт книжок.

Автор петиції відзначив, що у своїй відповіді Зеленський згадує зауваження Міністерства зовнішніх справ та Міністерства юстиції, однак забуває згадати про позитивні висновки на законопроєкт Міністерства культури й інформаційної політики, Інституту книги, Міністерства економіки, Міністерства фінансів, профільного комітету парламенту та ігнорує заклики підписати закон від українських видавців, письменників, експертних організацій, громадських і політичних діячів.

«Яким чином будь-які зауваження будь-кого скасовують Ваш обов’язок підписувати Закони?! Частина третя статті 94 Конституції України визначає: якщо Президент протягом 15 днів не підписав закон чи не повернув його до парламенту з зауваженнями, «закон вважається схваленим Президентом України і має бути підписаний та офіційно оприлюднений», – йдеться у дописі.

Читайте також: Петиція до президента про заборону російських книжок в Україні набрала потрібну кількість підписів

Нагадаємо, що за закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України» Верховна Рада України проголосувала 19 червня 2022 року.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024