Петиція до президента про заборону російських книжок в Україні набрала потрібну кількість підписів

30 Травня 2023, 14:42
Фото ілюстративне 586
Фото ілюстративне

Електронна петиція до президента України Володимира Зеленського щодо ухвалення закону, який забороняє імпорт книжок з Росії та Білорусі, набрала необхідних 25 тисяч голосів.

Петиція опублікована на сайті офіційного інтернет-представництва президента України.

Закон 2309-ІХ також передбачає, що в Україні іноземні книжки видаватимуть  українською чи мовами корінних народів.

«Підписати закон 2309-ІХ публічно закликали найвідоміші українські письменники, провідні видавці й книгорозповсюджувачі, правники, численні організації громадянського суспільства, в тому числі Українська Асоціація Видавців та Книгорозповсюджувачів і коаліція «Реанімаційний пакет реформ». Ситуація, коли парламент, книжкова галузь і громадянське суспільство одностайні у підтримці Закону 2309-ІХ, і лише відсутність Вашого підпису дозволяє Росії й далі руйнувати наш книжковий ринок, є незрозумілою і неприйнятною», — ідеться в петиції до президента України.

Згідно із чинним законодавством, президент зобов’язаний розглянути петицію й дати відповідь протягом 10 днів.

Як повідомляє Читомо, за закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України» Верховна Рада України проголосувала 19 червня 2022 року.

Підписати петицію закликали численні культурні й мистецькі діячі, письменники, видавці тощо. Серед них Книгарня «Є», видавництва «Лабораторія», «Видавництво», «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», «Фоліо», «Ранок», Pabylum. Петицію також підтримали Оксана Забужко, Вахтанг Кіпіані, Іван Малкович, Андрій Курков, Мар’яна Савка, Тамара Горіха Зерня, Ірма Вітовська, Ігор Козловський, Антон Мартинов, Валерій Пекар, Ганна Гопко та інші.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024