У Рівному провели читання віршів вбитого росіянами дитячого письменника Володимира Вакуленка

14 Червня 2023, 17:51
У Рівному провели читання віршів Володимира Вакуленка 828
У Рівному провели читання віршів Володимира Вакуленка

У Рівному відбулися «Голосні читання» збірки віршів «Татусева книга» Володимира Вакуленка – дитячого письменника, якого росіяни вбили під час окупації на Харківщині.

Захід пройшов 13 червня у Рівненській обласній бібліотеці для молоді. Як обирали книгу для читань, у чому вбачають свою місію та чому важливо розповідати дітям про тих, хто до кінця залишався вірним Україні – у бібліотекарів дізнавалася журналістка Район.Культура.

На юних бібліофілів у книгозбірні чекають від ранку. Для зустрічі з маленькими гостями підготували не лише презентацію про книгу, а і різноманітні активності. Мало хто з сьогоднішніх відвідувачів бібліотеки вміє читати, однак чимало з них люблять веселі, добрі вірші про тварин і яскраві ілюстрації. На голосні читання «Татусевої книги» запросили старшу групу дитячого садочка №38 «Малятко».

Понад десять малюків одразу вмощуються на яскраво-червоних стільцях і наввипередки позіхають, очевидно, намагаючись прогнати вранішню сонливість. Завідувачка сектору періодики Марія Войцеховська розпочинає ознайомлення із книгою, втім, по-справжньому привертає увагу дітей саме звістка про те, що автор книги дитячих віршів, які сьогодні слухатимуть дошкільнята, загинув від російської кулі.

«Я не буду їм розповідати усіх деталей, але повинна про це згадати», – каже Марія перед початком.

Марія Войцеховська

Зрештою і цього достатньо, бо серед дітей прокочується здивоване «Ох», коли вони дізнаються про долю письменника. Далі слухають уважно і серйозно та після першого зачитаного вірша розслабляються – він світлий і повчальний, про кротика.

 У листопаді 2022 року ДНК експертиза підтвердила – росіяни вбили Володимира Вакуленка двома кулями, ймовірно, з пістолета «Макарова», а тіло закопали у братській могилі під номером 319. Російські військові викрали письменника з дому у селі Капитолівка, поблизу Ізюма наприкінці березня. Відтоді живим його рідні не бачили.

Читайте також: ДНК-експертиза підтвердила: письменника Володимира Вакуленка вбили під час окупації

Фото з фейсбук-сторінки Володимира Вакуленка

Володимир Вакуленко був учасником Революції Гідності, активістом, волонтером, написав тринадцять книг та був лауреатом кількох літературних премій.

«Я все ще не можу повірити, до мене ще не доходить, у кого могла піднятися рука. Він такий був худесенький. Його основна зброя завжди була – ручка, перо. Хіба можна було стріляти в таку людину?» – відзначала матір Володимира Олена Ігнатенко у коментарі для BBC Україна.

За її словами, Володимир завжди був принциповим і хотів, щоб усі перейшли на українську мову. Він одразу розумів, що росіяни за ним прийдуть і найбільше переймався за сина Віталіка, який має діагноз аутизм.

23 березня 2022 року вдома у Вакуленка провели обшуки, вилучили книжки, забрали Володимира та його сина-підлітка. У той день його сильно побили та після трьох годин допиту відпустили додому. А наступного дня, 24 березня, ті ж військові прийшли по письменника знову.

«Силоміць його забрали. Помістили в автомобіль з буквою Z. Останні слова, які сказав Володимир Вакуленко, були «Слава Україні», – розповів голова слідчого управління поліції Харківщини Сергій Болвінов.

У лютому 2023 року у «Видавництві Старого Лева» повідомили – видали «Татусеву книгу» Володимира Вакуленка, а весь прибуток, отриманий від видання, передадуть родині вбитого росіянами автора.

До Рівненської бібліотеки для молоді книга, за словами Марії Войцеховської, потрапила завдяки читачам у межах акції «Подаруй бібліотеці книгу».

 «Наші колеги відразу звернули на неї увагу. Ми вирішили продовжити життя цієї книги, тому що якщо вона буде лежати на полиці, то, можливо, на неї й не звернуть увагу. Багато людей і не знають, хто такий Володимир Вакуленко», – зазначає бібліотекарка.

Читайте також: Вбитого росіянами письменника Володимира Вакуленка нагородили премією Міжнародної асоціації видавців

Саме тому у книгозбірні вирішили її популяризувати серед тієї аудиторії, для якої й писав автор.

«Він дуже дбав про дітей. У нього був проєкт «Зірки на долонях» для дітей з важкими порушеннями зору. Тобто він вважав, що діти мають навчатися, їх потрібно привчати до навчання змалку. Ми продовжуємо його справу», – розповідає Марія.

Упродовж заходу діти обговорюють вірші, діляться враженнями про героїв книги й уявляють «кольорових слоників», щоб потім втілити їх на папері. Хором запевняють, що вірші подобаються.

На запитання, чому важливо розповідати дітям про українських культурних діячів, які загинули чи постраждали від рук росіян, бібліотекарі відповідають просто: «Щоб зберегти пам’ять». У книгозбірні переконані – це потрібно доносити навіть найменшим, тим, хто тільки долучається до читання, щоб змалку прищеплювати любов і повагу до української літератури.

«Яке в нас зараз завдання? Перше – перемогти ворога, друге – відбудувати країну, третє – зберегти пам’ять про тих, хто поклав своє життя, хто мав чітку громадянську позицію, хто не зрадив мови й України», – відзначає Марія Войцеховська.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024