Іскри кримських джерел: у Луцьку презентували проєкт про кримськотатарську культуру та історію

09 Червня 2023, 12:12
Фото: Mark Volkoff РЕПОРТАЖ 1814
Фото: Mark Volkoff

На камерній сцені Волинського драматичного театру імені Тараса Шевченка презентували документально-художній проєкт «Іскри кримських джерел».

Подія відбулася 7 червня за участю студентів акторського курсу Волинського фахового коледжу культури і мистецтв імені Ігоря Стравінського. Авторками сценарію стали заслужена артистка України, режисерка Світлана Органіста та артистка драми Дарина Гребенко. Захід присвятили 79-й річниці депортації кримських татар. Усі зібрані кошти спрямують на підтримку ЗСУ. На презентації проєкту побувала й журналістка Район.Культура.

«Що ми знаємо про Крим? Кілька прислів'їв та традиційне привітання «Селям алейкум», море, пахлава, Ластівчине гніздо і запитання-каталізатор «Чий Крим?» – ось усе про цей маленький, але значущий клаптик внизу на карті України. А проте кримськотатарська історія заслуговує особливої уваги та знань з історії, як і будь-яка інша область нашої неподільної держави», – говорять герої інсценізації.

Фото: Mark Volkoff

Фото: Mark Volkoff

На сцені студенти у художній формі згадували історію та культуру кримськотатарського народу, репресії, яких вони зазнавали від споконвічного ворога – Росії та говорили про намагання російської влади знищити їхню націю. Попри численні втрати, ворогам не вдалося повністю стерти пам'ять про корінне населення Криму.

«Неможливо знищити народ, який береже свою культуру, історію, пам'ять... Попри сторіччя репресій, що тривають і досі, кримськотатарський народ живий та бореться далі», – каже режисерка-постановниця Світлана Органіста.

Читайте також: Марама: у Луцьку презентували головний убір кримських татарок

Фото: Mark Volkoff

Фото: Mark Volkoff

«Що можна зробити, аби допомогти народу?» – замислюються над цим питанням ліричні герої. Для початку – говорити про нього, знати про нього, а головним способом доносити інформацію – ним має стати культурна дипломатія. Це був основний мотив інсценізації. Студенти згадували про видатних кримськотатарських діячів: митців, політиків, науковців, громадських лідерів. Розповідали давні легенди, читали поезію, виконували народні танці та знайомили глядачів з традиціями Криму.

Читайте також: Boysunmağan: в Україні записали єдиний у світі кримськотатарський бойовий марш

Фото: Mark Volkoff

«Слово до слова – і так оживає пам’ять. Сторінка до сторінки, аби відновити історію. Крим – це не просто земля, сонце і море. Крим – це не просто «спорная территория»... Ми все зберемо по краплині, усе що зможемо, щоб знову іскрилися вільно кримські джерела», – виголошують актори.

Презентацію відвідали представники громадської організації «Кримські татари Волині». 

Фото: Mark Volkoff

«Я ніби побував вдома, у кримському театрі… Впродовж багатьох років у вас було сфальсифіковане уявлення про нас, татар. Так і у нас було спотворене бачення, що українці – націоналісти. Проте, зараз ми розуміємо, що це неправда. Коли ми повернемося до Криму, ми привеземо додому справжню Україну з її традиціями», – промовив голова організації Сервер Зейнідінов.

Читайте також: Пісня Джамали «1944» є однією з найкращих в історії «Євробачення» за версією The Guardian

Фото: Mark Volkoff

«Ми всі – діти однієї держави, у нас спільна історія і майбутнє, а найголовніше – багато схожого у стосунках з Росією. Це боротьба за нашу територію, свободу та історію. Ми обов’язково переможемо, бо ми маємо пам’ять, серце і любов», – наголосила режисерка-постановниця Світлана Органіста.

Фото: Mark Volkoff

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024