15 запитань митцю: Марина Лактіонова

07 Березня 2023, 17:33
Марина Лактіонова ІНТЕРВ'Ю 1635
Марина Лактіонова
Марина Лактіонова – економістка, художниця, гештальт-консультантка, арт-терапевтка, а також авторка та ведуча майстер-класів з олійного живопису та арт-терапії. Керівниця арт-студії MARIART. 
 
Картини мисткині знаходяться в приватних колекціях прихильників мистецтва в Україні та різних країнах світу: Ірландія, Іспанія, Німеччина, Малайзія, Польща та США. Наразі проживає в Польщі, у місті Торунь Юлія Гринчук провела з Мариною Лактіоновою віртуальне бліц-інтерв'ю «15 запитань митцю» та есклюзивно поділилась ним з журналістами Район.Культура

15 бліц-запитань до Марини Лактіонової

1. Чому саме малярство захопило у творчість?  
 
– Мабуть, мій хист до малювання перейшов по генах від дідуся. Він був вільним художником. Я його, на жаль, не знала при житті, але я відчуваю, то дар від нього. Я творила з самого дитинства. Мені цікаво було самій досліджувати цей дивовижний світ живопису, техніки, відтінки.
 
2. Яка робота якого митця вразила найбільше за творчу кар'єру? 
 
– На даний час я не можу виділити одного художника, яким захоплююсь, адже мої смаки змінюються кожного дня. Але почала вчитися малювати я на копіях Клода Моне. Й досі зачаровують ці різнокольорові маленькі плямки, якими написані його картини. Мазки вражають і різноманітністю, і цілісністю образу водночас. Хоча зараз я все частіше обираю сучасне мистецтво – яскравість, масштабність та легкість мастихіна. 
 
3. З ким із великих художників пішли б на каву, для обговорення його мистецтва? 
 
– З Амедео Модільяні. Мабуть, це через фільм про нього. Захотілося зануритися в ту епоху. Його картини передають почуття, мені це дуже імпонує. Не реалістичність зображення, а саме трансформація його почуттів на полотно, його стиль виконання, кольорова гама. Любовна історія, чуттєвість... 
 
4. Хто найбільше в житті підтримав мрію піти в живопис? 
 
– Всі мої рідні це підтримали і підтримують все життя. Завдяки їм я мала час на розвиток, мала можливість творити. Та з часом це переросло в гарну справу – творчі майстер класи з лучанами. Можливість поділитися знаннями з іншими людьми це важливий етап розвитку. І досі поруч завжди є люди, які допомагають мені розвиватися як художниці. Це дуже цінно, і це говорить мені про те, що Всесвіт підтримує мене і це дійсно моя дорога – бути художницею. 
 
5. Що сприймаєте своїм мистецьким талісманом? 
 
– Я не маю талісману як такого. Скоріше я вірю у силу думки, в те, що світ мене чує, і всередині в мене є такий собі маячок ніби. Коли я в ресурсі, я можу творити дива. Маю улюблену медитацію, завдяки якій в моє життя приходить удача.

Робота Марини Лактіонової

6. Де більше натхнення творити на пленері чи у студії? 
 
– Це різні речі. Студія – це зручно, це творча атмосфера, це місце заряджене енергетично. Пленер – це свобода, повітря, сонце, радість. Я обожнюю творити на природі. 
 
7. Мистецтво якої країни вражає найбільше? 
 
–Мені близьке мистецтво нашої рідної України. Різноманітне, щире, рідне. Ми маємо безліч надзвичайно талановитих майстрів. Творчі, вільні, сміливі. Люблю! 
 
8. У виставкових залах яких галерей чи музеїв мрієте виставляти свої роботи? 
 
– Моя маленька мрія – це виставка та перформанс на одній з прекрасних вулиць Парижу. Я навіть бачу це: вечір, затишна галерея виблискує різнокольоровими вогниками, в вікнах видно мої картини. На вулиці – я, навколо люди, я створюю нову картину на очах у перехожих. Я насолоджусь атмосферою цього міста, я відчуваю себе чарівницею, адже те, що я малюю, надзвичайно прекрасне та цікаве як для мене, так і для глядачів. То все як романтично-магічне дійство. Так багато почуттів, що важко то оформити в слова. Та думаючи про це, я ніби вже там. Проживаю свою мрію.. Ще один дар художників – гарна фантазія. 
 
9. За яку вашу картину вам заплатили більше, ніж ви очікували? 
 
–Ох, не пам'ятаю. Чесно. Бувало таке не раз.

Робота Марини Лактіонової

10. Чи маєте учнів, яким передаєте секрети мистецтва?
 
 – О, звісно, саме це справа мого життя. До війни я 7 років мала свою творчу студію, де з великою приємністю знайомила лучан та гостей міста з дивним світом живопису. Наразі я на етапі продовження цієї справи, та в новому форматі.
 
 
 
 
 
 
 
11. Чи змінила війна бачення власної творчості? Як?
 
– Війна змінила все, але і дала поштовх віднайти ще більше ресурсів для розвитку. Наразі я працюю над картиною, на ідею якої мене надихнули мої подруги – сміливі та ніжні волонтерки, дружини славних українських воїнів, які вражають силою характеру. 
 
12. При необмеженому ресурсі та без необхідності заробляти. Чим би займались? 
 
– Звісно, творчістю! Це моє життя, мій сенс, моя радість. 
 
13. На вашу думку, через років 50, що будуть говорити про сьогоднішнє українське мистецтво? 
 
– Мабуть, і через 200 років тема війни в Україні на полотнах художників буде вражати силою та мужністю нашого народу та нагадувати про боротьбу, про дружбу, про віру, про те, як весь світ об'єднався у підтримці.. А ще, про нашу Перемогу. 
 
14. Книга, яку б хотілось проілюструвати? Чому? 
 
– Я обожнюю малювати почуття. Те, що відбувається між чоловіком та жінкою, цей надзвичайно гарний та чуттєвий світ двох людей. Виводити це в форми, в лінії, в колір. Тому, мабуть, це була б одна з книг моєї улюбленої Ірини Говорухи. Це з останніх творів, прочитаних мною. Є ще безліч чудових авторів, які мене вразили. Їхні чудові історії сформували мою творчість та моє бачення. 
 
15. Музика, від якої співає душа? 
 
– О, я – меломан, і знову ж, нема одного автора. Моя музика – це мікс чуттєво-романтичних мелодій під які я творю, живу, люблю.
 

Робота Марини Лактіонової

Робота Марини Лактіонової

Марина Лактіонова народилася 11 лютого 1980 року. 

Робота Марини Лактіонової

Участь у виставках:
  • Виставка-конкурс «Я це всесвіт» Першого відбіркового туру у Волинській області Міжнародної мистецької акції Art Now Swssion.
  •  Виставка-конкурс + квартирник «Дорога до сонця» для молодих митців у рамках Міжнародного молодіжного форуму Art Now Session. 
  • Участь у міжнародній виставці вишуканих мистецтв Галерея ОЛЕЖ місто Лазурне. 
  • Нагорода, золота медаль за вклад в світове культурне надбання. Виставка ART Talents Collection. 
  • Участь у групових виставках в галереї Волинської організації НСХУ міста Луцька.
  • 10 персональних експозицій в місті Луцьку. Художній супровід в проєкті «Анти-Стрес Зона» з ВОГО «Корпорація щастя» у співпраці із Луцьким міським центром у справах сім'ї, дітей та молоді із метою створення середовища вільного від стресу для жителів міста Луцька. 
Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024