15 запитань митцю: Ірина Зиза

27 Лютого 2023, 12:30
Ірина Зиза та Стефано Чеккі на відкритті виставки в Італії, 24 лютого ІНТЕРВ'Ю 897
Ірина Зиза та Стефано Чеккі на відкритті виставки в Італії, 24 лютого

Стефано Чеккі, мер італійського міста Маріно, на підтримку України відкрив у місцевому музеї виставку картин «Малювати та жити щасливими у Мирі» луцької художниці Ірини Зизи

У цей день, 24 лютого, музей навіть підсвітили кольорами українського прапора. 

Солідарність з Україною
Підсвічений музей у Маріно

Підтримка та повага до України проглядалась у всіх деталях проведення заходу. Юлія Гринчук провела з Іриною Зизою віртуальне бліц-інтерв'ю «15 запитань митцю» та есклюзивно поділилась ним з журналістами Район.Культура

Ірина Зиза в Італії
Відкриття виставки в Маріно

15 бліц-запитань до Ірини Зизи 

1. Чому саме малярство захопило у творчість? 

– З дитинства мені подобалось малювати, поштовхом до цього була моя бабуся художниця. Дивлячись на її картини, я хотіла навчитися професійно малювати. 

2. Яка робота і якого митця вразила найбільше за творчу кар'єру? 

– Ще досі в пам’яті залишився момент, як я вперше побачила фрески Сікстинської капели Мікеланджело Буонарроті

3. З ким із великих художників пішли б на каву, для обговорення його мистецтва? 

Мене захоплює епоха Відродження у мистецтві (Мікеланджело Буонаротті, Ботічеллі, Леонардо Да Вінчі). Стільки загадок залишила ця епоха, які ще й досі залишаються не розгаданими. Хотіла б зустрітися у колі цих відомих майстрів, думаю що отримала б багато неочікуваних відповідей та розгадок. 

4. Хто найбільше в житті підтримав мрію піти в живопис? 

– В 12 років я вирішала, що хочу навчатися у художній школі, мама підтримала мене у цьому та відразу записала на вступний іспіт. Сім’я також зраділа моєму вибору. 

5. Що сприймаєте своїм мистецьким талісманом? 

– Талісману не маю, просто віра у себе допомагає рухатися вперед. 

6. Де більше натхнення творити: на пленері чи у студії? 

– Люблю працювати у студії, наодинці. 

7. Мистецтво якої країни вражає найбільше? 

– Найбільше вражає мистецтво України, сила духу українських митців минулого. Попри усі труднощі, які переживали (заборона, знищення, заслання) вони не зупинялись. А також мистецтво Італії. Розмах та велич, які відчуваються відразу. 

8. У виставкових залах яких галерей чи музеїв мрієте виставляти свої роботи? 

– Часто робила виставки у Європі, давно мала бажання організувати власну художню виставку у відомому музеї, думаю мої думки матеріалізуються. 24 лютого в Італії відбулася моя персональна виставка приурочена року війни в Україні. 

Художниця з Луцька в Італії
Виставка Ірини Зизи в Маріно

9. За яку вашу картину вам заплатили більше, ніж ви очікували? 

– Коли розпочинала тільки виставки, клієнт заплатив більше обумовленої ціни. 

10. Чи маєте учнів, яким передаєте секрети мистецтва? 

 – Учнів не маю ,можливо, в майбутньому. 

11. Чи змінила війна бачення власної творчості? Як? 

– У цей нелегкий час, творчість кардинально змінюється. З початку війни я була у пошуку, як я можу допомогти Україні через мистецтво. Згодом надійшло запрошення з закордону взяти участь у виставці приуроченій війні. Митці працюють у своєму тилу, відкриваючи Україну для іноземців. І підтримуємо бойовий дух свого народу. 

12. При необмеженому ресурсі та без необхідності заробляти... Чим би займались? 

– Мистецтво є невід’ємною частиною мого життя – довге навчання у двох профільних художніх закладах, по закінченню яких вирішила займатися живописом для себе як хобі, яке переросло у роботу. Які б зміни не відбулись, творчість залишиться назавжди. 

13. На вашу думку, через років 50, що будуть говорити про сьогоднішнє українське мистецтво? 

– Мистецтво,яке створювалось під час війни залишить великій слід по собі та дасть великий поштовх вийти на новий рівень. І через 50 років це буде викликати захоплення. 

14. Книга, яку б хотілось проілюструвати? Чому? 

– Не мала такого бажання. 

15. Музика від якої співає душа? 

– Класична музика. Допомагає розслабитись та надихає творити.

Художниця в Італії
Картини Ірини Зизи в Маріно

Народилася художниця у місті Луцьку. З дитинства проявляла свій настрій за допомогою малювання, тож не зрадила своїй пристрасті та вступила до художньої школи свого міста. В той же час, мисткиня відвідувала курси спеціалізації та кваліфікації з живописної техніки, віддаючи перевагу олійному живопису. Таким чином вона удосконалювала техніку, яку використовує й досі (за допомогою шпателя та пензлю). 

Далі Ірина Зиза закінчила Луцьке училище будівництва та архітектури (Факультет живопису). Згодом продовжила навчання у Луцькому технічному університеті (Факультет дизайну). Її картини є дзеркалом її подорожей по світу, адже з кожним поверненням художниця передає на полотнах всі свої відчуття, пристрасть і неповторні емоції тих чарівних моментів, намагаючись таким чином описати і передати все, що вона бачила і пережила. Тому через свої роботи вона хоче показати свою душу, свою пристрасть до мистецтва у всіх його відтінках, поки не досягне своїх найглибших і найпотаємніших думок. Та завжди намагається вдосконалюватися...

Фото Ірини ЗИЗИ

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024