У Луцьку показали кіноальманах найкращих короткометражок від Довженко-Центру

20 Лютого 2023, 15:26
Павло Порицький та Ксеня Степанюк 750
Павло Порицький та Ксеня Степанюк
Кіноклуб «Ангар Cinema» показав лучанам щорічний кіноальманах від Довженко-Центру. 
 
Захід відбувся у Культурному УКРИТТі 19 лютого. Модерували зустріч Павло Порицький та Ксеня Степанюк. Серед присутніх була й журналістка Район.Культура.

Перегляд фільмів

У рамках всеукраїнського показу «Українська нова хвиля: Обережно крихке» представили вісім короткометражних стрічок. Серед них «Глибока вода» режисерки Анни Дудко, «Потерпи трошки» Любові Гончаренко, «20-11-7.mp4» Аліни Панасенко, «Тигр блукає поруч» Анастасії Фалілеєвої, «Земля крутиться» Олени Кириченко, «Нетерпимість» режисера Станіслава Битюцького і «Мир і спокій» Мирослави Клочко та Анатолія Татаренко.

Перегляд фільмів

Присутнім показали найкращі українські анімаційні, ігрові та документальні короткометражки, створені останнім часом. Це історії про дорослішання, стосунки та реальність, яка змінюється на наших очах. Опісля перегляду фільмів, глядачі мали змогу поділитися своїми враженнями та поспілкуватися з режисерами двох стрічок – Оленою Кириченко та Любов'ю Гончаренко, які приєдналися до заходу через відеодзвінок.

Довженко Центр
Онлайн-зустріч з Оленою Кириченко та Любов

Олена Кириченко розповіла про історію створення свого фільму «Земля крутиться». Навчаючись на третьому курсі на кінооператора в Київському університеті імені Карпенко-Карого, вона отримала завдання зняти етюд.  Майстри підштовхнули її знімати документалістику про життя власної сім’ї, тому що знали про конфліктну ситуацію в родині студентки. Вони аргументували цей вибір, тим, що так легше пережити особистісні травми.
«Не важливо чи стане це потім фільмом, чи ні. Головне – знімай», казали дівчині викладачі.
Тож вона прислухалася до їх поради. Відеокамера дозволила їй відсторонитися від ситуації, стати стороннім спостерігачем подій, що розгорталися навколо сім'ї. 
 

Перегляд фільмів

«Коли мама бачила мене з камерою, вона розуміла: зі мною не можна говорити, дивитися в камеру також не можна... Це був захисний механізм. Я не в цьому світі, я живу цим екраном», – поділилася спогадами режисерка. 
Спершу Олена планувала зняти фільм про матір, сильну вольову жінку. Сама режисерка не мала з’являтися в кадрі. Проте згодом стрічка перетворилася у дещо більше, умістивши в собі спогади про смерть батька, який помер під час створення фільму. Олена до останнього сподівалася, що фінал буде щасливішим, проте шосте чуття підказувало, що саме так і завершиться її проєкт.
 
У фільмі «Потерпи трошки» Любов Гончаренко подала історію Аріни, дівчини яка мріє вступити до університету культури, проте водночас не знає як покинути коханого Вітьку. Адже хлопець не планував залишити рідне село. На роль матері Аріни, Любов планувала запросити Ірму Вітовську-Ванц. Проте актриса відмовилася через брак сил, та порадила надіслати сценарій Віталіні Біблів.
 
«Провівши з нею одну репетицію – в парку, на лавочці, де ми читали сценарій, я зрозуміла, що Віталіна повністю вписується в концепт мами, яку я хотіла бачити. Не мало важливим було і те, що вона візуально схожа на Аріну», – розповіла Любов Гончаренко.

Читайте також: Поетичний перформанс «жінки. війна. вірші»

Короткометражка
Кадр із фільму «Потерпи трошки»

Створюючи сценарій, режисерка надихнулася оповіданням «Кукурікали півні на рушниках» Василя Симоненка. Проте вплив Симоненка залишився лише на колючих відносинах між парою, усе інше було власним задумом Гончаренко. Фільм знімали три дні. Режисерка зізналася, що в університеті відбувся скандал спричинений використанням лайки у її фільмі.
 
Обох режисерок об'єднує любов до власної справи.
«Викладачі постійно казали, що кіном не можливо заробляти гроші. Ним потрібно жити. Це правда. Завжди великий шанс перегоріти, що і траплялося зі мною кілька разів. Але ти завжди повертаєшся до цього, це внутрішня потреба, спосіб життя», – підсумувала Оксана Кириченко.
Кіноперегляд був благодійним, тож усі кошти спрямують на підтримку ЗСУ та авторам короткометражних стрічок.

«Папині кросівки»
Кадр з фільму «Папині кросівки»

Довженко
Кадр із фільму «Мир і спокій»

Кадр з фільму
Кадр із фільму «Нетерпимість»

Фільм
Кадр із фільму «Тигр блукає поруч»

Короткометражка
Кадр із фільму «Глибока вода»

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024