Акустичний вечір на горищі: у Луцьку провели благодійний захід, щоб допомогти ЗСУ

18 Липня 2022, 16:20
Благодійний виступ у Луцьку 1443
Благодійний виступ у Луцьку

У Луцьку відбувся благодійний творчий вечір «гориЩЕ» від випускників Київського осередку Української академії лідерства. 

Чимало людей прийшли 17 липня до фабрики «Лучанка», що на вулиці Млиновій, послухати виконання історичних пісень, декламацію відомих українських віршів та прози в театралізованому форматі, а також підтримати благодійну ініціативу. Серед присутніх була й журналістка Район.Культура.

Виступ у Луцьку не був першим. Випускники академії організували гастролі містами України з метою збору коштів на придбання евакуаційного автобусу для добровольчого медичного батальйону «Госпітальєри». Перед Луцьком артисти провели акустичні вечори «гориЩЕ» з українськими піснями, віршами та прозою у Львові та Нововолинську.

«Ми обрали свій фронт і вирішили промовляти мистецтвом. Промовляти перед цивільними, військовими, перед дітьми і дорослими. Наш маршрут пролягає наразі через три міста — Львів, Нововолинськ і Луцьк. Наша ціль — допомогти нашій спільноті, яка захищає нашу Україну», — розповіли організатори.

Цікавим та актуальним був концепт вечора — тісний зв'язок минулого з теперішнім, зокрема зв'язок сучасних українців зі своєю історією. 

Власне на цей зв'язок натякає сама назва творчого вечору — «горище», де більшість з нас зберігає те, що пов'язане з пам'яттю: «поламана скриня, загублена лампа, інструменти діда, запилені книжки, годинник, що зупинився ще за бабці Австрії, гітара, що ще звучить і навіює спогади...».

«Здавалося б горище — це мотлох і сміття, ти скажеш. А я скажу — тут пам'ять. Тут живе вона...», — уривок з процитованого під час заходу тексту.

Під час концерту звучали повстанські пісні «Буде нам з тобою що згадати», «Ми йдем вперед. Над нами вітер віє», відомі у виконанні Тараса Чубая, пісня «Скоростріл, куфайка», гімн Ордену Залізної Остроги «Не сміє бути в нас страху», пісня «Гуцулка Ксеня», а також гімн 10 окремої гірсько-штурмової бригади «Едельвейси» «Подай зброю», яку виконує Kozak System, та інші. 

Читайте також: По-вуличному та нецензурно-патріотично: Kozak System виступив із благодійним концертом у Луцьку

Також були поезії як українських поетів, так і твори зарубіжних авторів, україномовні версії яких створені нашими перекладачами. Наприклад, вірш Василя Симоненка «Я...», Юрія Іздрика «коли повертається світ спиною», переклад Василя Стуса поезії Редьярда Кіплінґа «Синові», зокрема уривки епістолярної спадщини Стуса, де він звертається до сина.

Підсумком творчого вечора стала пластова пісня ЮМПЗ 2017 «Серед лісу», яка завершується словами: «Час зупинився, та огляну все обік мене... І бачу я минуле, сучасне, нове».
«Серед лісу, між горами, долинами і верхами, минуле не забувай! Гарні часи споминай! Серед лісу, між горами, долинами і верхами, минуле не забувай! Далі у серці тримай!» — приспів пісні «Серед лісу».
Одна із учасниць акустичного вечора, Марго, розповіла в коментарі для Район.Культура, що вона та інші випускники Української академії лідерства з початком повномасштабного вторгнення росії в Україну почали активно волонтерити.
«Ми стали помічати, що виникла потреба підсилити дух об'єднання. В нас у той час виник курс співів з українськими патріотичними піснями, повстанськими про боротьбу та інші. Тоді зародилася ідея, ми тоді були в Тернополі, зробити для місцевих концерт зі збором коштів для ЗСУ. І зараз їздимо з гастролями. Наразі це тільки Львів, Нововолинськ і Луцьк. Так само хочемо поїхати, можливо, в Київ, загалом до центральної України», — поділилася Марго.
Саме на курсі співів, за словами дівчини, учасники знайшли репертуар для своїх концертів.
«Це були пісні різних епох, патріотичні, наприклад, УПА, марші... Ми зрозуміли, що в багатьох піснях, написаних 100 років тому, багато відгукується нам. Вони про те, що нам болить зараз. І ми вирішили відібрати саме такі твори, створені в різні епохи в різних умовах, які сьогодні є актуальними», — розповіла учасниця дійства.    

Читайте такожВечір у Молодіжному центрі: юні лучани виконували авторські пісні навколо «ватри»

Довідково: Українська академія лідерства — це формаційна платформа особистісного та суспільного розвитку для молоді на основі цінностей. Академія поєднує річну програму між школою та університетом для вмотивованих підлітків 16-20 років та масштабні соціальні проєкти для суспільства.

Навчальна програма поєднує елементи фізичного, емоційного та інтелектуального розвитку. 

Студенти отримують практичний досвід соціальних та бізнес-проєктів; стажуються у міністерствах та потужних організаціях; волонтерять на міжнародних та всеукраїнських форумах, акціях, марафонах; самостійно організовують освітні курси, зустрічі, спортивні змагання; мандрують Україною та світом.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024