По-вуличному та нецензурно-патріотично: Kozak System виступив із благодійним концертом у Луцьку

17 Червня 2022, 17:02
Іван Леньо РЕПОРТАЖ 2289
Іван Леньо

Із початком повномасштабної війни в Україні, у Луцьку відбувається мало гучних подій, та 16 червня у РЦ «Промінь» лунав рок-н-рол, патріотичні лозунги та подекуди нецензурна лексика. До Луцька із благодійним концертом завітав гурт Kozak System

Усі охочі могли зробити свій внесок у скриньку для допомоги армії. За підрахунками організаторів, у Луцьку зібрали 32 588 гривень, без врахування грошей із квитків. Це більше, ніж вдалося зібрати у Вінниці, та менше, ніж у Києві. Концерт відвідали журналісти Район.Культура.  

«Ми тут не для того, щоб показати Україні, що ми зібрали якусь велику суму, ми тут для того, щоб поділитися теплом. Ми однозначно виграємо війну, тому що ми боремося із темрявою. Це задурманені люди, зомбі, які чомусь вирішили, що ми з вами не маємо існувати», – сказав фронтмен гурту Іван Леньо.

Kozak System цієї весни планувати святкувати своє 10-річчя із потужним концертом у Києві та презентацією нового альбому, та війна внесла свої корективи, і події не відбулося.

«Ми 2 місяці не могли наважитись на концерти, тому що хтось воював, хтось волонтерив. Настрій був не до співів і не до концертів», – розповіли музиканти.

Іван Леньо поділився, що як вони із гуртом відіграли перший волонтерський концерт у Львові, зрозуміли, що це потрібно людям.

«На сьогоднішній день майже 25% нашої землі окуповано москалями, до 10 мільйонів людей втратили житло, рідних, надію на завтрашній день, вони не знають, що на них чекає, вони живуть на зйомних квартирах. Саме вони і чекають таких концертів», – пояснив музикант.

За словами Івана, такі концерти потрібні й тим, чиї рідні та близькі воюють зараз на «передку», тримають наше українське небо.

«Провівши той перший концерт, ми переконались, що ці концерти потрібні. І ми робимо це для того, щоб ми набрались сил, і ви набрались сил», – додав вокаліст.

Із настанням повномасштабної війни росії проти України концерти набрали відтінків війни: стали відкритішими та без цензури. Босоніж та у футболці патрульної поліції – так зараз виглядає український музикант.

Kozak System підбадьорювали людей рухатись далі: працювати, волонтерити та без сумніву вірити у перемогу. В якийсь момент Іван Леньо запросив «балкон» спуститися донизу і утворити атмосферу вуличного концерту. За його словами, саме таких їм зараз бракує.

«Давайте зробимо тут вулицю!», – вигукнув музикант і пішов до людей, що сиділи у залі.

Під час концерту звучали як відомі усім старі пісні, так і композиції з нового альбому гурту. Лунали пісні авторства Сергія Мартинюка «Колоса» та Сергія Жадана

Читайте також: У Луцьку виступив «Фіолет», щоб зібрати гроші для ЗСУ

Іван Леньо не зміг оминути увагою свого товариша і розповів, що Жадан, як і багато інших музикантів, зараз волонтерить, підіймає бойовий дух, робить все можливе для того, щоб Харків не окупували. 

«Утворив фестиваль, до нього їздять митці, до нього їздять різні люди. Він це все правильно оформляє. Тому передаємо Харкову величезний привіт», – сказав Іван Леньо.

Читайте також: «Дуже харківська й дуже «собача»: Жадан і Собаки презентували нову пісню

Також під час концерту фронтмен гурту попросив зробити у залі повну темряву та увімкнути телефони, щоб створити особливу атмосферу. Цю «картинку» люди створили для військових, які зараз на передовій.

Несподіванкою для лучан та гостей міста стала прем'єра пісні «Як відгримить війна».

«Ми мали її співати на ювілейному концерті, який, на жаль, не відбувся. З нами її мав виконувати Славко Вакарчук. Пісню про Маріуполь із ним ми записали за одну годину. На війні все дуже швидко. Сьогодні буде щось подібне», – сказав Іван Леньо перед виконанням пісні.

Читайте також: «Океан Ельзи» презентував відео з Харкова для Венеційської бієнале

Не забули й про саунд-трек до фільму «Останній москаль», який музиканти тепер називають пророчим.

«Нехай ця пісня буде пророча, нехай ця fuc*ng, пісня буде пророча!», – прокричав зі сцени трубач та автор багатьох пісень Kozak System Сергій Соловій.

На біс, як гімн війни, пролунала пісня АЗОВ-СТАЛЬ, яку музиканти присвятили Героям Маріуполя.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39