Жадан отримав Премію Європейського Банку реконструкції та розвитку

14 Червня 2022, 20:25
Сергій Жадан в Музеї Корсаків у Луцьку 1157
Сергій Жадан в Музеї Корсаків у Луцьку
Європейський банк реконструкції та розвитку вручив свою цьогорічну літературну премію англомовному перекладу роману «Інтернат» Сергія Жадана.
 
Про це письменник розповів на своїй  сторінці в фейсбуці.
 
Премія вручається найкращій перекладеній книжці з країн Європи, Африки та Азії. 20 тисяч євро розділять між собою автор роману та його перекладачі – Рейлі Костіган-Хьюмс та Ісаак Стекхаус Уілер. Англомовний варіант книги видали у Yale University Press.
 
«Хотів би подякувати всім, хто нині підтримує Україну в її протистоянні агресору. Ми, українці, нині не поділяємось на військових та цивільних, волонтерів та митців, східняків та західняків. Є ті, хто за Україну, і ті, хто проти. Зрозуміло, що сьогодні всі відзнаки, премії та лауреатства – це не так про мистецтво, як про наше прагнення вистояти, перемогти, залишитися на оцій ось, означеній в описі премії карті Європи», – каже Сергій Жадан.
За словами письменника, справжньої української літератури не буде без справжньої української державності, наша мова, наша культура, наша озвученість тримаються передусім на нашій свободі, яку ми нині відстоюємо. 
 
«Тому кожен вияв вашої солідарності – це ще один крок до нашої перемоги. А отже – до перемоги справедливості, якої так катастрофічно мало в нашому химерному світі», – зауважує автор.
Жадан наголошує на тому, що найбільше Україні нині потрібна зброя, це зрозуміло та очевидно. Але слово українських авторів – це теж зброя, яка захищає простір нашої свободи і нашої любові. 
 
 
ДовідковоЛітературну премію заснував ЄБРР спільно з Британською Радою у 2017 році. Премія присвячена висвітленню багатства культур у регіонах, де працює Банк: від Центральної та Східної Європи до Центральної Азії, Західних Балкан та південного та східного Середземномор’я. Загалом це 38 країн (зокрема Україна).
 

Премія присуджується найкращому твору художньої літератури, спочатку написаному мовою однієї з цих країн, згодом перекладеному англійською та виданому у британському чи європейському видавництві. Це одна з небагатьох міжнародних літературних нагород, яка однаково відзначає й автора, і перекладача.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024