Сергія Жадана висунули на Нобелівську премію з літератури

13 Березня 2022, 18:39
Сергій Жадан 1822
Сергій Жадан

Комітет літературознавчих наук польської академії наук висунув Сергія Жадана на Нобелівську премію з літератури.

Таку відозву опублікували на сайті комітету, — пише Читомо.

«Жадан — один із найвидатніших поетів України, чудовий прозаїк, перекладений і нагороджений у світі, — на нашу думку, лавреат Нобелівської премії. Його голос як поета вже багато років має особливе значення для українців. Вільна Україна значною мірою говорить і думає словами Жадана, уважно їх слухає. Сьогодні поет у своєму Харкові. І він бореться», — ідеться у заяві.

Читайте також: Страшенно симпатична історія, або Інтерв'ю Сергія Жадана у Луцьку

Також у зверненні комітет з літератури засуджує збройний напад росії на Україну та закликає створити в Польщі простір для науковців і викладачів, щоб вони могли продовжувати наукову діяльність, навіть якщо росія візьме під контроль територію України.

«У військовому кошмарі, спричиненому Кремлем, ми стоїмо на боці вільної України. Надія говорить нам, що українці зрештою дадуть відсіч агресії. Нехай це станеться якнайшвидше. Однак, дивлячись на ситуацію тверезо, треба, на жаль, враховувати, що вторгнення може призвести до окупації чи нав’язування Україні колаборантської влади з Кремлем. Якщо це станеться, то Росія не лише почне експлуатувати Україну в економічному та ресурсному плані, а й інтенсивно й агресивно проводитиме русифікацію, а русифікаційна діяльність неодмінно вдарить по університетах, особливо гуманітарних», — комітет літературознавчих наук польської академії наук.

У зверненні повідомляють, що в разі окупації України Польща повинна створити можливість тимчасових плацдармів вільних українських університетів при польських університетах. Країна може надати для цього авдиторії, місця в гуртожитках, соцзабезпечення та певну кількість робочих місць.

Комітет літературознавчих наук зазначив, що не збирається включати науковців та студентів з України до польської академічної системи, важливим є саме збереження автономії українських наукових досліджень. 

«Сьогодні ми маємо особливим чином дати українцям відчуття, що вони є частиною Європи та вільного світу. Літературні та культурні дослідження з їх соціальним впливом є оптимальним інструментом у цьому питанні ще й тому, що гуманітарні науки, якими ми займаємося, не лише ефективні, але й потребують відносно невеликих фінансових витрат. Нам потрібна бібліотека, лекційний зал і аркуш паперу, або комп’ютер з доступом до Інтернету — те, що є в Польщі і те, чим легко можемо поділитися», — наголосили в польській академії наук.

Там повідомили, що комітет з літературних наук Польської академії наук створив команду для визначення організаційних, правових та фінансових можливостей реалізації ідеї українського університету в еміграції, який базувався б на мережі польських університетів.

«Вільна Україна — це теж наша справа, тому ми всі намагаємося допомагати українцям. А також, як науковці, ми повинні взяти на себе відповідальність за реальну допомогу академічній спільноті України. Це має людський та етичний вимір, але також геополітичний. Утримати Україну в орбіті європейської культури —  це питання нашої безпеки в Польщі та в Європі, адже затяжна війна в Україні чи окупація України — це не найгірший сценарій», — зазначили у зверненні.

Читайте також: Гурт «Жадан і Собаки» видалив свою пісню «Вова» про Володимира Зеленського

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024