Музична сцена: у Луцьку гурт «Флайза» провів благодійний концерт задля підтримки ЗСУ

21 Травня 2022, 16:40
Гурт «Флайза» 2011
Гурт «Флайза»

У центрі Луцька гурт «Флайза» в рамках музично-благодійного проєкту від Волонтерського штабу гуманітарної допомоги «Ангар» провів благодійний концерт, щоб зібрати кошти для Збройних Сил України.

Виступ відбувся 20 травня на перетині вулиць Лесі Українки та Кривий Вал, де зібралося чимало людей, щоб підтримати благодійну ініціативу. Серед слухачів також була журналістка Район.Культура.

Розпочалося дійство з хвилини мовчання за Олександром Смиком, українським бардом і письменником, заслуженим діячем мистецтв України, який помер 18 травня цього року. 

«Він написав фактично гімн Волині — «Волинь – сто лісів, сто озер, сто доріг». Хотілося би хвилиною мовчання пригадати і про Олександра, і про цивільних, і про військових, яких ми втратили впродож цих років війни», — Андрій Тимчук, вокаліст гурту «Флайза».

Впродовж всього концерту гурт виконував власні авторські пісні та переспіви, серед яких: «Катастрофа», «Сонце», «Гей же гу», актуальна «Небезпечна зона», назва якої, за словами Андрія Тимчука, натякає на червону мапу від сирен, «Старенький трамвай», «То моє море» (Скрябіна), «Вогнем і мечем» та інші.

Читайте такожВогнем і мечем: Флайза змонтував кліп для свого хіта з кадрів розбитих окупантів

Зокрема гурт презентував прем'єри треків, почутими лучанами і гостями міста наживо вперше. Такими піснями є «Два фронти» і «Мої крила», яку Андрій Тимчук написав разом із Дмитром Кухаруком

«Пісня, в якій йдеться про те, що в нас окрім фронту, про який нам усім відомо, є ще й інший фронт, який у нас всередині, в тилу. Це війна за нашу ідентичність, за те, якими українцями ми станемо після перемоги, чи будемо ми пишатися собою, своєю країною, в першу чергу любити своє українське, які назви матимуть наші вулиці, які пам’ятники будуть тут стояти, якою мовою говоритимуть і співатимуть наші діти», — Андрій Тимчук про «Два фронти».

Окрім цього колектив виконав для своїх слухачів вдруге наживо пісню «Паляниця», яку присвятили волонтерам.

«Написав її одного вечора після плетіння сіток. Тут є хлопці, з якими плели ці сітки кілька тижнів поспіль. І час від часу ми називалися то павуками, то мурахами. Тому варто згадати про цих чудових людей, які з перших фактично годин цього вторгнення об'єдналися, аби разом творити ту справу, без якої ніяк не обійшлися б», — Андрій Тимчук.

Читайте такожПаляниця: гурт Флайза презентував патріотичну пісню

Також Андрій Тимчук згадав і про перейменування гурту: учасники колективу ухвалили рішення не використовувати символи «Z», щоб не підтримувати, як зазначено в дописі, новітню свастику московитів. Тож тепер вони — «Флайза», а не «ФлайzZzа».

«Більше ніж 20 років вони нам служили вірно. Тепер ми змінили назву, де більше не буде англійських «зеток», а лише одна українська. Таким чином ми теж висловлюємо свій протест проти символу, який несе негатив для всіх нас», — поділився співак.

Андрій Тимчук взяв зі собою футболку з лого гурту, на якій перекреслена англійська «Z» і понад нею написана українська літера. Музикант запропонував провести аукціон, щоб продати річ і зібрати додатково кошти для Збройних Сил України. Аукціон розпочали з 200 гривень і закінчили з сумою 1000 гривень для благодійності.

На завершення концерту гурт заспівав на біс під гучні оплески слухачів. 

Нагадаємо, культурні діячі Луцька, а саме Волонтерський штаб гуманітарної допомоги «Ангар» у співпраці із місцевими музикантами створили у центрі міста культурну ініціативу для допомоги українській армії.  

Читайте такожМузична сцена: у Луцьку виступив «Фіолет», щоб зібрати гроші для ЗСУ

Довідково: Волонтерський центр допомоги ЗСУ «АНГАР» створили завдяки спільним зусиллям Волинського обласного благодійного фонду «Співдружність-Волинь» (директорка Ольга Валянік), ГО «Творче об’єднання «Гармидер» (директорка Руслана Порицька) та мистецького об‘єднання «Стендаль» (директорка Елла Яцута). Центр надає всебічну волонтерську допомогу військовим Збройних Сил України, бійцям тероборони, а також цивільним, які постраждали від війни з росією.
Коментарі
21 Травня 2022, 15:26
Дякуємо, друзі. Чудовий матеріал
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024