«Як машина часу», – Павло Маков про артбук

21 Січня 2022, 19:00
Павло Маков в Музеї Корсаків 2983
Павло Маков в Музеї Корсаків

Під час інтерв'ю в рамках проєкту «Розмова в Музеї Корсаків» український графік Павло Маков розповів про тонкощі роботи з артбуками. 

Художник працює не лише з графікою та офортом, але й належить до когорти митців, які працюють у жанрі артбуку. Сюди ж належать Олена Турянська, Олег Дергачов і Олег Денисенко. За словами Павла Макова, у всіх цих художників, які мають справу з артбуками, — різний творчий підхід. Наприклад, в Олега Денисенка, як каже митець, він більше класичний. 

«Розмова в Музеї Корсаків»  – спецпроєкт Район.Культура. Журналісти видання обрали найцікавіше з інтерв'ю про артбуки в житті Павла Макова, його ставлення до такого виду мистецтва та безпосередньо роботу з мистецькими книгами.

Читайте такожРозмова з Павлом Маковим в Музеї Корсаків

Розмова в Музеї Корсаків
Розмова в Музеї Корсаків

«Мені подобається робота з артбуками, тому що доводиться працювати разом з дизайнерами. Це студія «3Z» – фантачтичні троє людей, які працюють разом», – розповів Павло Маков під час інтерв'ю. 

За словами художника, артбук та й сама книжка, як об'єкт – заворожує. Адже вона як машина часу. 

«Ви відкриваєте першу сторінку і ви сьогодні – тут. Можете одразу зазирнути всередину і побачити, що там, ви навіть можете зазирнути в кінець, а потім знову повернутися до початку. І знову пройти цей шлях», – пояснив художник.

Артбук Павла Макова До По
Артбук Павла Макова До По

За його словами, кожна сторінка – це як новий день. Там щось нове, там нова інформація: чи візуальна, чи вербальна, чи це література, чи просто малюнки, що кому ближче. 

«Книжки, які поєднують літературу і малюнок, і поєднують це дуже плідно, – це комікси. І це виходять дуже серйозні книжки. Комікси стають потім сценаріями для серйозних фільмів. Це не тільки про Мікі Мауса», – зауважив митець.

На думку Павла Макова, артбук – це не тільки машина часу. Він дозволяє зробити щось зовсім інше, чого художник не робить в майстерні, або ж пов'язати те, що робить в майстерні із тим, що хотів зробити в книжці. 

Читайте також: «Я займаюсь сучасним мистецтвом – це моя основна мова», – Павло Маков у Луцьку

Артбук Павла Макова До По
Артбук Павла Макова До По

Також під час розмови митець поділився думками щодо дидактики в книгах. За його словами, дидактика в книжці – можлива певною мірою, тому що книжка від початку була таким дидактичним об'єктом.

«Книжка повчальна, розумієте? Наприклад, «До По». Як з'ясувалося – це досить складно для людей. Мало хто вбачає те, що я мав на увазі. Ну, можливо, й добре. А деяким людям зовсім нескладно, декому навпаки дуже подобається», — розповів митець.

Читайте також: «Світ – комунальна квартира», – Павло Маков презентував у Музеї Корсаків унікальний спецпроєкт

Артбуки – цінні, адже кожен екземпляр підписує автор. Часто їх взагалі роблять в одному екземплярі, тобто творять власноруч. 

«Мої артбуки, наприклад «17 видів будинку Мітасова», існує в одному екземплярі, в німецькій колекції. Потім була така книжка «Фонтан виснаження. Квітневі війни», яку ми робили з американською поетесою. Він існує в дванадцяти екземплярах і теж зроблений повністю руками», – розповів Павло Маков.

Також митець поділився, що зараз займається комп'ютерною обробкою своїх малюнків. У цьому йому дуже допомогла українська графічна дизайнерка Тетяна Борзунова.

«Наприклад, для книжки «До По» всі мої малюнки зроблені руками і ми з Танею Борзуновою перевели їх у вектор. Ми хотіли, щоб книжка була холодна, як космос, щоб там не було ручного дотику, щоб усі ці малюнки були такими.», – поділився Павло Маков. 

Ще більше про Павла Макова та сучасне українське мистецтво,  про тих, хто вкладає в нього «усі гроші і душу», про стосунки митця  з митницею, дружбу з філософом  Гансом Ульрихом Гумбрехтом та його ідею «виробництва присутності», а також про візуально силу кіно  – дивіться тут:

Читайте також: «Культура – це очі країни. Дивляться в очі», – Павло Маков

Проєкт До По в Музеї Корсаків
Проєкт До По в Музеї Корсаків

Довідково«Розмова в Музеї Корсаків» – новий проєкт сайту Район.Культура. Це серія відеоінтерв'ю із митцями або їхніми представниками на тему культури, мистецтва та життя в цілому.

***

Підписуйтесь на ютуб-канал Район.Культура за посиланням.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024