Готові до експериментів: у Луцьку відкрили новий театральний простір

26 Вересня 2023, 18:15
Відкриття Експериментального театру «Адреналін», вистава київського Молодого театру «Сон літньої ночі» ФОТО 3453
Відкриття Експериментального театру «Адреналін», вистава київського Молодого театру «Сон літньої ночі»

Експериментальний театр «Адреналін» у Луцьку – нове місце для вистав, перформансів та інших театральних видовищ. Його створили на базі кінозали в культурно-розважальному центрі «Адреналін сіті», але зберегли й першочергову функцію приміщення, тому простір – багатофункціональний. Театр має й інші особливості, які відкривають нові можливості для розвитку театрального мистецтва у місті. 

Журналістка Район.Культура відвідала Експериментальний театр «Адреналін» напередодні відкриття, аби подивитися як виглядає простір, дізнатися, що передувало створенню нової локації в культурно-розважальному центрі, для кого розрахований цей простір та що у ньому відбуватиметься найближчим часом. А також поспілкувалася з акторами Молодого театру, які першими протестували сцену та відкрили дебютний театральний сезон.

Ідейником створення театру є голова Ради директорів VolWest Group та фундатор Музею сучасного українського мистецтва Корсаків Віктор Корсак. Керує новоствореним простором Ольга Волкова. В «Адреналіні» кажуть, що готові до будь-яких експериментів, рішень та співпраці.

Віктор Корсак та Ольга Волкова

«В межах проєкту «Космогонія» ми запрошували театри в Музей Корсаків і лучанам сподобались такі покази. Почали просити: привезіть нам ще театр. Був Театр Курбаса, Перший театр... Квитків не вистачало. Тож у Віктора Івановича виникла ідея створення постійної театральної зали», – розповідає керівниця проєкту Ольга Волкова.

Читайте також: Театр Леся Курбаса показав у Луцьку виставу за поезією Стуса

Для створення театрального простору вирішили переформатувати Синю залу кінотеатру. Для цього запросили різних луцьких театралів, аби вони поділилися своїми ідеями та думками. За словами керівниці проєкту, консультували: в.о. директора театру ляльок Вадим Хаїнський, режисерка та акторка драмтеатру Світлана Органіста та Руслана і Павло Порицькі з театру «ГаРмИдЕр».

«Ми послухали їхні ідеї та втілили все тут», – каже Ольга Волкова. 

Ольга Волкова

Оскільки театр – експериментальний, планують запрошувати сучасні театри. Але, за словами керівниці простору, не відмовляються й від класичних постановок. Пізніше планують розширити репертуар та додати вистави для дітей. 

«На жовтень заплановані гастролі трьох театрів: Львівський національний театр імені Лесі Українки, Львівський академічний театр імені Леся Курбаса. Театр «Колесо» привезе виставу «У Києві на Подолі», – це класична постановка», – розповідає Ольга Волкова.

Афіша на жовтень

Особливістю простору є його багатофункціональність. Хоч залу реорганізували під театральну, у ній залишилась можливість показувати фільми. Також екран дає можливість показувати сучасні постановки з використанням різних проєкцій.

«Екран ми зберегли. Коли в нас не буде вистав та театру, тут продовжуватиме функціонувати Синя зала кінотеатру. Чорна велика завіса розсовується, і можна дивитися фільми. Також зараз багато театрів використовують сучасні технології у постановках, тому екран можна використовувати в постановках. У жовтні вже будуть театри, які питали за екран і використовуватимуть проєкції у своїх виставах. У цьому ми функціональні. Ми можемо робити і чорний кабінет, і відкривати екран та показувати будь-яку проєкцію», – розповіла Ольга Волкова.

Читайте також: Культурна ідентичність та мистецька сила: у Луцьку відкрили найбільшу виставку України 2023 року

Гримерка

Ще однією перевагою театру є можливість надання якісного майданчика та комфортних умов для театрів з інших міст України, а з часом і з-за кордону. 

«Наразі – це гастролюючий театр, постійної трупи акторів ми не маємо. Але в майбутньому ми розглядаємо створення власної команди або театральної школи», – ділиться керівниця.

Інвентар у гримерці

У розпорядженні запрошених гостей – професійна сцена, дві гримерки та репетиційний майданчик, який з часом планують переформатувати або у камерну сцену, або ж організувати театральну школу. Також для театралів надають житло у готелі, організовують харчування у ресторані, а також знайомлять з єдиним в Україні музеєм сучасного українського мистецтва, які знаходяться на території «Адреналін Сіті».

Читайте також: Людина, мистецтво та ChatGPT: у Музеї Корсаків відкрили артпроєкт, що спонукає думати

Вказівник

Місія першовідкривачів

Місія – відкрити перший театральний сезон Експериментального театру «Адреналін» у Луцьку пала на Київський національний академічний Молодий театр шекспірівською виставою з українським контекстом – «Сон літньої ночі». Саме їхній команді довелося вперше випробовувати техніку, налаштовувати світло та «оживити» сцену та гримерки. 

Підготовка до показу вистави

«Мені тут абсолютно комфортно. Є все необхідне. Камерна така, маленька сцена. Приємно», – каже актор театру Роман Новак.

Артисти Молодого театру багато гастролюють, тож виступали у різних театрах та імпровізованих просторах України. Новостворений театр у Луцьку їм сподобався.

«Ми достатньо часто підлаштовуємося під різні сцени. Ця ж сцена – адекватна, тому тут не буде проблем. Краща навіть за деякі сцени театральні, де ми вже були», – зауважує Ілля Чопоров.

Актори Молодого театру

Акторка Руслана Петрякова відзначила комфорт «всього на місці».

«Комфортно, коли все під рукою. Комплекс дуже красивий. Єдине, суто наше – віддаленість від центру, щоб вийти та побачити місто, адже ми вперше в Луцьку», – зауважила артистка.

Вистава «Сон літньої ночі»

Ілля Чопоров каже, що вистава «Сон літньої ночі» – легка, у ній використане символічне оформлення: купальський обряд, ляльки та мова тіла.

«Це комедія, вона легка. В ній є приємні і нескладні символи, які може зчитати будь-хто. Її можуть зрозуміти з будь-якого міста, і навіть з будь-якої країни. Вона ставилась таким чином, щоб її можна було зрозуміти навіть без слів. Мені дуже хочеться, щоб це був приємний досвід для лучан, що вони отримають легкі, приємні та позитивні емоції», – промовив із надією актор.

Читайте також: «Сон літньої ночі» з українським контекстом: перша вистава нового Експериментального театру в Луцьку

Глядацька зала

На відкриття нового театру та на виставу «Сон літньої ночі» 25 вересня зібралася повна зала поціновувачів театрального мистецтва. Київський театр зустріли оваціями, дякували за виступ. Тож очікування Іллі Чопорова збулися.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024