Українка Оксана Линів працює над постановкою Чайковського за твором Пушкіна

23 Березня 2024, 14:44
Оксана Линів 1502
Оксана Линів

Українська диригентка Оксана Линів працює нині над постановкою опери російського композитора Петра Чайковського за твором Олександра Пушкіна «Євгеній Онєгін». 

Постановку готують у Саксонській державній опері Дрездена. Про це повідомили на сайті установи.

Лібрето до опери «Євгеній Онєгін» написали Петро Чайковський та Костянтин Шиловський за романом у віршах Олександра Пушкіна. Показ твору планують російською мовою з німецькими та англійськими субтитрами. Прем’єру «Євгенія Онєгіна» в Дрезденській опері очікують в липні 2025 року. Квитки почнуть продавати у квітні. Линів не вперше працює з російським матеріалом, вона просто продовжує виконувати російську музику та працювати з російськими артистами, як з сопрано-співачкою Оленою Панкратовою, яка виконує головну роль у «Турандоті». Покази відбуваються у Метрополітен і Линів диригує його до 19 квітня.

Диригентка своєю чергою виправдовує свою діяльність. У своєму дописі у фейсбуці вона зазначила, що від початку періоду воєнного стану на території України припинили виконувати музику Чайковського, Прокофʼєва, Шостаковича, Рахманінова, Стравінського та інших. Та все ж твори цих композиторів, за словами диригентки, належать до обовʼязкового репертуару кожного диригента, чия карʼєра розвивається на інтернаціональному рівні, так як ці твори належать до світової музичної спадщини.

«Вони є невідʼємною частиною і стандартним репертуаром симфонічних оркестрів та оперних театрів цілого світу, і цей репертуар був сформований ще сотні років назад. На основі успішної співпраці з провідними оркестрами та оперними театрами, українські диригенти можуть поступово впроваджувати виконання поки що мало відомих українських композиторів і додавати ці імена до світової класичної музичної традиції», – каже Линів.

Судячи з інтерв'ю українки для New York Times, вона «відчуває себе застряглою десь посередині». 

З одного боку вона виступає, як борчиня, яка використала свій авторитет, щоб засудити уряд Росії, під час виступу в Метрополітені. Вона стала першою українською диригенткою, що виступила на цьому майданчику. За словами автора статті, вона також прагнула просувати українську культуру, виступаючи за твори українських композиторів та подорожуючи Європою з Молодіжним Симфонічним Оркестром України, ансамблем, який вона заснувала у 2016 році. 

Також вона протестувала минулого місяця, коли фестиваль у Відні оголосив про плани поєднати її виступ з концертом, який мав керувати диригент Теодор Курентзіс, який зазнав критики через свої зв'язки з Росією. Фестиваль скасував його виступ.

З іншого – Оксана Линів каже, що війна поставила перед артистами та культурними інституціями складні питання. Російських виконавців притискали щодо висловлювань проти президента Володимира Путіна. За її словами, українці теж стикалися з питаннями, включаючи чи варто виконувати російські твори або виступати поруч з російськими артистами.

«Ми не можемо бути один проти одного тільки через національність», – каже Линів.

Також вона каже, що важливо, аби великих композиторів почули. До «великих» диригентка відносить саме російських композиторів.

«Шедеври Чайковського або Стравінського, і Прокоф'єва – це не власність Путіна. Ми не можемо дозволити політикам використовувати музику, мистецтво. Чайковський був би проти цієї війни, я впевнена», –  сказала Линів.

До слова, рід Стравінських походить з Волині. За словами директора музею в Устилузі Володимира Терещука, герб Стравінських успадкував елементи герба гетьмана Івана Сулими. У родині пишалися належністю до цього старовинного українського роду. Сам композитор писав: «Наше прізвище було Сулима-Стравинські, однак коли Росія анексувала частину Польщі, то «Сулима» з якоїсь причини було випущене з нашого прізвища». Цю втрату він компенсував, давши своєму синові Святославу подвійне прізвище Сулима-Стравинський.

Проте такою гордістю до української приналежності Чайковський та Прокоф'єв не виділялися. Хоча обидва частково теж мали українське походження. 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024