ДНК – КОД СВОБОДИ. Ідентифікація війною: у Луцьку презентують артінсталяцію львівської мисткині

14 Березня 2024, 10:21
Вхід до Музею Корсаків АНОНС 466
Вхід до Музею Корсаків

Мистецький проєкт «ДНК – КОД СВОБОДИ. Ідентифікація війною» Оксани Борисової оновить чільну залу Музею сучасного українського мистецтва Корсаків. 

Презентація відбудеться 15 березня о 17:00. Про це журналістам Район.Культура розповіли організатори.

Куратор проєкту – Орест Голубець – професор, доктор мистецтвознавства, академік Національної академії мистецтв України.

«Проєкт «ДНК – КОД СВОБОДИ. Ідентифікація війною» пропонує зануритися у концепцію ідеї вільної України візуальними та аудіообразами. Цей проєкт послання акцентує нову реальність, що загрожує нашій Свободі, яку можна вибороти тільки спільними зусиллями  консолідованого українського народу. Війна ідентифікує кожного з нас зокрема і разом – як націю», – йдеться у описі.

Свобода, гідність, віра в майбутнє є базовими складовими характеру українського народу. Ці поняття зашифровані в особливих орнаментах народної рушникової вишивки, що на зразок генетичного коду, передаються від покоління до покоління.

Унікальність орнаментального шифру можна порівняти з унікальністю відбитку пальця – національна ідентичність та персональна ідентичність.

За словами авторки, даний проєкт маніфестує про захист від росіян не тільки України, а й усієї Європи. Образ монолітної броні, українського воїна-лицаря візуалізується в дизайні панно, що мають обриси нарамника – формі чоловічого військового одягу, що використовувалися західноєвропейськими лицарями. Таке вирішення дизайну панно промовляє про те, що українці боронять європейські цінності і мають повернутися до європейської спільноти.

Одяг є елементарною та необхідною умовою існування людини. Немов живий організм, змінюється під впливом обставин, виконуючи захисні, обрядові та естетичні функції.

ДовідковоОксана Борисова народилася 16 червня 1965 року у Львові. Закінчила Львівську національну академію мистецтв у 1988 році (кафедра художнього текстилю). Викладає у Львівському фаховому коледжі декоративно-ужиткового мистецтва імені Івана Труша. Членкиня Спілки дизайнерів України. 

Працює в галузі традиційного художнього текстилю, текстильній мініатюрі, створює авторські тканини, просторові артоб'єкти, створює дизайн одягу. Текстильний об'єкт розглядається мисткинею, як експериментальний простір для творчого самовираження. Кожна її робота – це унікальне «послання до глядача, яке реалізується інноваційними прийомами та залуженням сучасних і традиційних технік та матеріалів. 

Оксана – учасниця всеукраїнських та міжнародних виставок і конференцій. Її роботи зберігаються у музейних та приватних колекціях США, Австрії, Німеччини, Іспанії, Ізраїлю, Польщі та України.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024