В луцькій Галереї мистецтв відкрили міжнародну виставку живопису й графіки BLACKOUT UA

11 Березня 2024, 11:41
Презентація виставки BLACKOUT UA РЕПОРТАЖ 888
Презентація виставки BLACKOUT UA

BLACKOUT UA – під такою назвою в Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України відкрили експозицію авторів з Польщі, Італії, Чехії, України, Німеччини. Це мистецька форма протесту проти силового знищення української національно-культурної спадщини, а також недостатньої рішучості західного світу перед агресивною загарбницькою політикою Росії.

Презентація в Луцьку є наступною після відкриття проєкту в Катовіцах (Польща) і першою в Україні, після яких, за задумом кураторів Томаша П’єтрека і Марлени Промни, виставки пройдуть в інших містах Європи. На події 8 березня побувала журналістка Район. Культура.

Кураторами луцької виставки BLACKOUT UA є Міхал Пєтшак (Польща) і Олена Матошнюк (Україна). Їх представив Володимир Марчук, голова правління ВО НСХУ, і зазначив, що знайомство цього творчого тандему відбулося саме в стінах цієї галереї.

«Міхал і Олена підтримують тісні зв’язки Вроцлава з Луцьком, часто привозять сюди цікаві мистецькі проєкти. Завдяки їм тут відбулася ціла серія виставок», – розповів він першим глядачам.

Міхал Пєтшак тепло привітав гостей презентації і подякував голові спілки за можливість показати тут проєкт BLACKOUT UA.

«Нам дуже приємно, що в черговий раз ми тут – у вас. Це перша міжнародна виставка, яку ми тут відкриваємо. Тут представлені роботи художників з Чехії, Італії, Німеччини, України та Польщі – з Вроцлава, Познані, Катовіце, Варшави. З нами на зв’язку онлайн – куратори і учасники спільного проєкту», – запросив Міхал до слова колег по проєкту, які долучилися до події в прямій трансляції. Вітання глядачам в Україні передали Томаш П’єтрек і Марлена Промна.

За словами Олени Матошнюк, в основу концепції проєкту покладено ідею системного рисунку і живопису, елементом яких є повторюваний запрограмований модуль розмірами 50х50 сантиметрів, монохромною гамою з можливим кольоровим акцентом та спільною темою – блекаут у конкретному і широкому значеннях. Взаємодія кураторів і більш як 50 запрошених митців базувалася на взаємній довірі, ставши серйозним викликом для сторін. Художники мали вільний вибір картин для спільної інсталяції, організаторами і творцями якої стали куратори.

Куратори та автори луцької виставки Міхал Пєтшак і Олена Матошнюк запросили до неї також українця Богдана Муху, Владимира Ковалека з Чехії, Ігоря Пшебильського з Польщі.

«Окрім того, ми є учасниками і творцями об’єктів з модулів. На цій черговій виставці в Україні ми зробили інакшу експозицію, ніж в Катовіце, бо галерея має абсолютний вплив на монтаж, на вигляд експозиції. Ми запросили до цього чотирьох нових митців, які доповнили своїми творами скомпоновану в Луцьку експозицію. І в кожному наступному місті виставка буде мати інакше звучання», – пояснила особливості проєкту Олена Матошнюк. 

За задумом кураторів, виставка набуватиме локального контексту, вписуючись в конкретний культурний ландшафт міста презентації – щоразу унікальна, влучна й спонтанна. Проєкт дозволяє залучити широке коло митців і партнерів, має міжінституційний характер і мобільний за реалізацією.

Поняттєве наповнення проєкту охоплює різні площини й виміри явища блекауту. І йдеться тут не лише про енергетичний терор та знищення культурно-мистецьких об’єктів України російськими агресорами, а й рефлексії мистецької спільноти на проблеми клімату, енергетики, сучасної екології та вплив усіх цих факторів на життя й психологічний стан людей, загалом – про майбутнє людської цивілізації. І темна кольорова гама, означена кураторами, відображає похмурі реалії та гіркоту прогнозів, зважаючи на драматичне сьогодення.

Подія викликала резонанс у луцької публіки. Серед перших глядачів виставки – консул Генерального Консульства РП в Луцьку Марцін Хрущель, художники, знавці сучасного арту, викладачі й студенти Волинського національного університету імені Лесі Українки, фотографи, постійні відвідувачі галереї.

Переглянути експозицію BLACKOUT UA наживо в Галереї мистецтв можна до 29 березня.

Організатори виставки: Artpunkt (Польща), ВО НСХУ (Україна), Центр культури та мистецтва у Вроцлаві, Академія образотворчих мистецтв імені Євґеніуша Ґепперта у Вроцлаві. Партнери проєкту: Фундація Мішталя фон Блехінґера, Асоціація польських образотворчих митців (район Вроцлав і Катовіце), Асоціація польських фотографів-художників (округ Нижня Сілезія), Міська рада у Вроцлаві.

Фото Володимира ДЗЮРБЕЯ та Маші Пилипчук

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024