Український фільм «20 днів у Маріуполі» отримав Оскар

11 Березня 2024, 03:56
Творці фільму Євген Малолєтка, Мстислав Чернов, Василіса Степаненко 1607
Творці фільму Євген Малолєтка, Мстислав Чернов, Василіса Степаненко

Стрічка «20 днів у Маріуполі» українського режисера Мстислава Чернова отримала премію «Оскар» в категорії «Найкращий документальний фільм».

Церемонія нагородження пройшла в ніч з 10 на 11 лютого в театрі Долбі в Лос-Анджелесі. Журналісти Район.Культура дізналися про це з трансляції премії. 

«Це перший «Оскар» в українській історії і я пишаюся, але, напевне, я буду першим режисером на цій сцені, який скаже: «Я хотів би, щоб я ніколи не зробив цього фільму. Я хотів би мати можливість обміняти це на те, щоб Росія ніколи не атакувала Україну, ніколи не окупувала наші міста. Я б хотів віддати все визнання, тільки щоб Росія не вбила тисячі моїх дорогих українців. Я б хотів, щоб вони відпустили всіх полонених й усіх військових, що захищали свою землю й цивільних, які тепер у в'язницях. Але я не можу змінили історію й не можу змінити минуле. Однак усі ми разом, ви, одні з найбільш талановитих людей на планеті, можемо впевнитися, що історія написана правильно. Що правда переможе і маріупольці й люди, які віддали свої життя, ніколи не будуть забуті. Тому що кіно формує спогади, а спогади формують історію. Дякую вам і дякую Україні. Слава Україні!» – сказав Мстислав Чернов зі сцени на церемонії нагородження. 

Українська стрічка змагалася за першість з чотирма фільмами: «Боббі Вайн: народний президент», «Вічна пам'ять», «Чотири доньки», «Вбити тигра».

Нагадаємо, що «20 днів у Маріуполі» – це режисерський дебют воєнного кореспондента, фотографа та письменника Мстислава Чернова. У створенні картини також взяли участь фотограф Євген Малолєтка та медійниця Василіса Степаненко. За це усі троє отримали Пулітцерівську премію. 

У стрічці йдеться про початок повномасштабного вторгнення, бомбардування пологового будинку, порятунок автора фільму та його колег з оточеного російськими військами міста.

Світова прем'єра стрічки відбулася на фестивалі незалежного кіно у США «Санденс» — там фільм отримав приз глядацьких симпатій. Фільм здобув безліч нагород, серед яких Шевченківська премія-2024 та відзнака за «найкращий документальний фільм» британського аналога «Оскара» – премії BAFTA. Мстислава Чернова також нагородили премією Гільдії режисерів США.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024