Глибини психеї: у Луцьку відкрили виставку концептуальної фотографії миколаївської школи MYPH

05 Березня 2024, 19:25
Презентація виставкого проєкту «Глибини Психеї» РЕПОРТАЖ 676
Презентація виставкого проєкту «Глибини Психеї»

У Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків відкрили виставку робіт миколаївської школи концептуальної та арт фотографії MYPH.

Проєкт має назву «Глибини Психеї». На презентацію прийшло чимало поціновувачів мистецтва фотографії та місцевих фотографів. Презентувати виставку приїхав засновник школи Сергій Мельниченко та його колега, учасник групи Артем Гумілевський. Модерувала подію мистецтвознавиця Зоя Навроцька. Відвідала захід журналістка Район.Культура

«Мені навіть важко сказати, що це фотографія. Мені не хочеться називати цих людей фотохудожниками, – це художники. Але технічним засобом, яким вони працюють, є не пензель і фарби, не олівець і сангіна, а є об'єктив. Світло і тінь. І якоюсь мірою колір. Ця фотографія потрясає, приводить в якійсь мірі в естетичний шок. А в іншому випадку, коли дивишся на деякі з речей, то думаєш, що інакше аніж це зробив об'єктив і автор, про це не скажеш», – зауважила Зоя Навроцька.

Сергій Мельниченко поділився із присутніми, що вони вперше презентують свої роботи у Луцьку. Виставку «Глибини Психеї» вони готували ще з кінця 2022 року. 

«Тут ви можете бачити фотографії, зроблені будь-якою технікою, будь-якими стилями і жанрами. Це аналогова фотографія, монументальна, полароїди, цифрові колажі, ручний, аналоговий, цифровий друк... Тут зібрані майже всі можливі варіанти того, як можна працювати з сучасною фотографією», – розповів фотомитець. 

Також в експозиції можна побачити й відеопроєкції 25 авторів та авторок, учасників групи MYPH. Усі вони дотримані концепції виставки. 

«Відеопроєкції є цікавим рішенням, тому що кожне відео зроблені авторами під їхніми емоційними станами, під їх впливами на оточення, на наші сучасні реалії. Я взагалі радий, що у нас є така можливість – показувати українську молоду фотографію, яка дуже активними темпами зараз розвивається», – поділився Сергій Мельниченко. 

В межах MYPH активно працює понад 100 авторів та авторок. Сергій жартома каже, що не може порахувати точну кількість усіх причетних. За час існування школи, вони випустили понад 300 студентів-фотохудожників. За словами засновника, група дуже активно працює впродовж останніх років, особливо під час повномасштабного вторгнення. За цей час вони реалізували близько 25 проєктів по Україні та Європі, видали книжку і готують нині нову.  

Роботи Артема Гумілевського – це сюжетні світлини, на яких він присутній особисто або ж разом зі своєю сім'єю. Це проєкт «Коріння», де автор рефлексує  про дух, силу коріння та зв'язок між поколіннями, а також шукає своє внутрішнє «я». 

«Весь цей проєкт, він про культуру, події, котрі відбулися за останні два роки», – зауважив фотохудожник.

За його словами, ця серія є продовженням попередньої – «Велетень». У першій автор вивчав себе, свою тілесність. У «Корінні» ж він використовує себе, як інструмент передачі в частину соціуму, і події в цьому соціумі.  

Центральною в експозиції є світлина, де Артем зі своєю сім'єю в солом'яній інсталяції, яка символізує дім. Фотомитець символічно показує цінність домашнього затишку, даху над головою та сімейного тепла, яке переусвідомило багато українців.

Також в експозиції можна побачити чорно-білі роботи Артема з проєкту «Візітор». Концептуальні світлини можна роздивитися на столі під склом.

Зоя Навроцька виділила фотографію з яблуками, де Артем зображений разом зі своїм сином. Автор пояснив, які сенси він заклав у цю роботу.

«Я – це велика яблуня, мій син – маленька. Яблуко – це символ родового знання в українській культурі. Мій син ще не має своїх особистих яблук, він збирає мої». 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024