Нетлінні: у Рівному презентували етнографічний фотоальбом про державні символи у вишивці та ткацтві

03 Березня 2024, 10:52
У Рівному презентували етнографічний фотоальбом про державні символи у вишивці та ткацтві ФОТО 511
У Рівному презентували етнографічний фотоальбом про державні символи у вишивці та ткацтві

У Рівному презентували фотоальбом, в якому вперше в Україні автори опублікували світлини та описали вишиті та ткані експонати з українською державною символікою.

Захід пройшов 29 лютого у виставковій залі Рівненського міського будинку культури. Доторкнутися до вишитої історії українського народу прийшла чимала кількість рівнян та гостей міста. Побувала там й журналістка Район.Культура.

«Нетлінні. Українські державні символи у народній вишивці та ткацтві» – книга, що увібрала близько 200 унікальних зразків патріотичної вишивки початку-середини ХХ століття. Упорядники альбому – Леся Воронюк та Володимир Щибря. Дизайнерка – Ольга Смічик. Ініціатором заходу стало відділення Нотаріальної палати України в Рівненській області, а організатором – Етнокультурний центр Рівненського міського Палацу дітей та молоді.

Розпочали презентацію повстанськими піснями Рівненщини у виконанні етногурту «Сільська музика» Рівненського Палацу дітей та молоді. 

Ініціаторка події Інна Бернацька наголосила, що у цього заходу є дві мети – просвітницька та підтримка військових.

«Ми хочемо, щоб наші діти не були перекотиполем. Ми хочемо, щоб вони не були прибиральниками та продавцями в Європі. Ми хочемо, щоб вони були на своїй землі, щоб вони були поважними, щоб їх поважали. Але для того потрібно мати свою гідність: не принижувати, не блазувати, виборювати те, що ми проспали, а проспали ми багато…» – сказала голова відділення НПУ в Рівненській області.

Художниця родом зі Здолбунова Ольга Смічик стала дизайнеркою книги. Жінка зізнається, що працювала над таким відповідальним проєктом вперше. 

«Для мене особисто ця книга – це якийсь внутрішній потяг. До цього ніколи не створювала книг. Я за освітою дизайнерка, раніше займалася графікою, бренд-буками, логотипами тощо. І коли вже настав час цієї книги, не втрималася і написала. Це був час, коли я думала, що зміню професію. Я думала, що більше нічого не буду робити. Просто написала Лесі, що якщо вам потрібен дизайнер, я б хотіла доєднатися. Я не знаю, як там вийде, але, можливо, спробуємо», – розповіла художниця.

Читайте також: Символ сили й перемоги: традиційний орнамент Рівненщини вишили на міжнародному рушнику єднання

Дизайнерка пояснює, що не випадково українські державні символи, як-от тризуб та поєднання блакитного та жовтого зображується у народній вишивці, ткацтві. Люди, створюючи патріотичні вироби, боролися таким чином за свою національну ідентичність.

«Ця книга не стільки про вишивку, а більше про історію, історію кожної людини, яка тримала, яка носила на собі, яка ховала в собі, в скрині і де тільки можна цю вишивку. І їй було важливо її зберегти, бо це був спротив», – зазначила Ольга Смічик.

Як повідомила ідейниця книги Леся Воронюк дослідницька експедиція збору експонатів для опрацювання тривала пів року. За цей час команда побувала у восьми областях України, зокрема у Львівській, Рівненській, Тернопільській, Волинській, Чернівецькій. Головним завданням проєкту було відшукати якомога більше прикладів патріотичної вишивки, де чітко збережений український тризуб та прапор.

«Книга «Нетлінні» – це таке чудове видання, яке важить майже 2,5 кілограми. Цінність цієї книги в тому, що досі жоден науковий державний інститут, жодна громадська ініціатива не бралася за те, щоб дослідити тему української державної символіки у вишивці. Уявіть собі, що всі ці речі створювали українці не задля, а всупереч. І загалом це є дуже цінною рисою нашого характеру», – розповіла упорядниця.

Жінка зізналася, що працювати над альбомом було важко, а надто, коли команда була змушена перебирати фрагментами вишитих сорочок у пошматованому вигляді, тому що радянська влада силувала українців їх знищувати. 

Історії з випадковими знахідками патріотичної вишивки на городах, горищах, дуплах зараз не рідкість, адже в непростий час люди випорювали герби та прапори зі своїх виробів. Хтось дійсно спалював їх, хтось ховав від червоного режиму, щоб потім пришити назад. А були й ті, котрі маскували жовто-блакитні стяги та герби на своєму одязі, робили справжні образи-трансформери, адже відчуття державного символу на собі навіть прихованого від сторонніх очей робить зміцнює віру людей на краще майбутнє власного народу.

«Їх вишивали з надією, що коли настане момент і ми  здобудемо незалежність, якщо не діти, то правнуки зможуть таку сорочку одягнути. Це чудова історія про далекоглядність українського народу».

Книга «Нетлінні» надихнула на створення видавництва «Видиво» – ділиться ексклюзивною інформацією Леся Воронюк. Авторка заінтригувала учасників презентації тим, що незабаром їхня команда презентує ще декілька книг. Про що саме вони будуть, поки що тримає в секреті.

Під час заходу відбувся аукціон, кошти з якого пішли на FPV-дрони «ГОРИНЬ-10» для Роти ударних безпілотників «СЕРАФИМИ» 104 бригади ТрО. Зокрема вишиту сорочку, репліку з Полтавщини, продали за 8 тисяч гривень та прапор з підписом Валерія Залужного, який передав Сергій Костецький за 36 тисяч гривень. 

«Війна триватиме. Довго? Ми не знаємо, але триватиме. І вона потребуватиме багатьох зусиль і великої кількості жертв з нашого боку. Ми до цього готові. Ми дуже сподіваємося на вашу підтримку і що ці засоби FPV-дрони «ГОРИНЬ-10», поїдуть воювати разом з нами», – сказав Сергій Костецький у зверненні до учасників заходу.

Після основної частини події відбулася автограф-сесія, на якій учасники презентації мали змогу купити етнографічний альбом з автографом авторки-упорядниці Лесі Воронюк та поспілкуватися з нею.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024