Український бренд представив колекцію «Березіль» на честь Леся Курбаса

27 Лютого 2024, 16:51
Український бренд представив колекцію «Березіль» на честь Леся Курбаса. Фото надані брендом для ELLE 503
Український бренд представив колекцію «Березіль» на честь Леся Курбаса. Фото надані брендом для ELLE

Український бренд byMe презентував колекцію «Березіль», натхненну українським режисером, актором і драматургом Лесем Курбасом і його театром.

Про це пише ELLE.

«Березіль» – феномен культурно-мистецького життя в Україні 1920-30-х років. Театр відрізнявся новаторським підходом та швидко став синонімом незалежності й сміливого творчого експерименту. Курбас – талановитий український режисер, актор і драматург. А також один із представників Розстріляного Відродження – плеяди українських митців, які були вбиті радянським режимом за свою любов до України.

Читайте також: Лесь і Леся

Під час роботи над колекцією команда byMe п’ять місяців досліджувала архіви Музею театрального, музичного та кіномистецтва України, а також вивчала літературу, пов’язану з діяльністю Леся Курбаса та «Березоля». 

Саме музейні матеріали – ескізи, костюми та декорації – стали основою для виразних деталей на одязі та аксесуарах. Так, на вишитій сорочці молочного кольору з’явились елементи з ескізів костюмів до вистав «Газ» і «Мікадо» авторства Вадима Меллера — головного художника театру «Березіль». А мініспідницю прикрасило зображення машинки з декорацій до вистави «Алло, на хвилі 477!». 

«Лесь Курбас — людина, чию геніальність ніхто не може заперечити, чий вплив на українську культуру не можна переоцінити. Біографія Курбаса надцікава, але нам найбільше відгукується його світогляд: він вважав, що театр сьогодні має бути таким, яким має бути суспільство завтра. Його діяльність виходила далеко за межі виховання режисерів, акторів — це було створення нового суспільства, яке знаходиться в постійному русі й розвитку», – розповідають засновники byMe Аліна та Дмитро Сердюки.

Читайте також: Лесь Курбас жив із кулею в серці. І загинув від кулі ката у Сандармоху

Дизайнери відзначили й вишуканий стиль самого Леся Курбаса. На створення однієї з речей їх надихнула світлина митця у вишитій сорочці. byMe відтворили цей орнамент на одній з сорочок. У колекцію також додали хустини — саме цей аксесуар Курбас полюбляв носити замість краватки.

Презентація колекції відбулася в Українському малому драматичному театрі перед показом вистави «Маклена Ґраса» – останньої спільної роботи Леся Курбаса та Миколи Куліша перед арештом й ув’язненням.

До презентації долучилися і актори Малого театру. 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024