Вистава-підглядання: Малий театр показав у Луцьку документальний експеримент «Двоє»

26 Лютого 2024, 14:41
Актори РЕПОРТАЖ 737
Актори

У луцькому Експериментальному театрі «Адреналін» київський Малий театр показав виставу «Двоє».

Показ відбувся 23 лютого. На ньому побували журналісти Район.Культура.

У виставі театрали використовують прийом відкритих залаштунків, театр-підглядання. Все те, що в театрі зазвичай старанно приховується від глядацького ока, тут навпаки є об'єктом демонстрації. Режисер постановки – художній керівник Малого театру Дмитро Весельський.

«Сьогодні в Луцьку ми вперше. Це завжди дуже відповідально та хвилююче – відкривати нові міста на гастрольній мапі. Сьогодні похід в театр - це не просто похід в театр, це маніфестація життя. І життя переможе, культура переможе і Україна обов'язково переможе», – сказав Дмитро Весельський.

За його словами, «Двоє» – це експеримент. Вистава не має літературної основи, вона документальна. Усе дійство – це кілька десятків коротких, непов’язаних між собою спостережень про стосунки чоловіка і жінки. В основі епізодів – реальні історії із життя творців вистави: акторів та акторок, їх близьких, режисера, а також сюжети про любов із класичного мистецтва, переосмислені через призму сьогодення.

«Іноді ми й підглядали ці ситуації в інших людей. Іноді ми робили це випадково, іноді – спеціально, а потім переносили їх на театральний майданчик і намагалися рефлексувати на цю тему. Ми свідомо не прикрашали ці епізоди засобами театральної виразності, і свідомо намагалися залишити їх максимально наближеними до того вигляду, у якому вони були у реальному житті. Тому може здаватися, що вони можуть не мати логічного початку, або кінця. Все це частина режисерського задуму. А також іноді ви будете погано чути, щось бачити – це теж частина режисерського задуму», – пояснив режисер.

Прем'єра відбулася у листопаді 2021. Малий театр постійно змінює цю виставу, адже за словами постановника, життя підкидає новий досвід, з'являються нові епізоди і деякі з тих епізодів, які були на прем'єрі, вже не побачить нинішній глядач. Це вистава на яку можна приходити не один раз, адже щоразу вона – інакша. 

«Двоє» — це макросвіт, в якому найбільшого значення набувають найменші деталі. постановники кажуть, що глядачі повинні бути максимально уважними, щоб не пропустити головне. Підглянути можна не лише за інтимними епізодами із життя персонажів, а й за життям акторів, які цих персонажів створюють.

У виставі грають відомі українські актори: Станіслав Весельський, Христина ДейликЮрій Кулініч, Лариса Шелоумова, Сергій Радченко, Марія ЧуприненкоМаксим Кущов, Слава Красовська, Вероніка Шостак, Олександр Іванов, Марія Моторна.

Хоча команда Малого театру не змогла побачити Луцьк, вони вражені місцем, куди потрапили. А саме культурно-розважальним центром «Адреналін Сіті», зокрема музеєм сучасного українського мистецтва Корсаків. 

Театрали відвідали мистецький проєкт світового рівня, який понад рік реалізують в музеї – «Космогонія». Проєкт є унікальним та новаторським у багатьох аспектах, адже поєднує у собі мистецтво, функціональність та філософію. 

У межах «Космогонії» створюють найбільшу у світі живописну картину на полотні площею дві тисячі м2. Куратор проєкту – фундатор музею Віктор Корсак, картину створює знаковий український художник з Горлівки – Петро Антип.

«Я навіть не зможу підібрати правильні слова. Ми дуже вражені. Ми цілий день провели в «Адреналін Сіті» і ми заздримо вам, друзі, що у вас таке місце є. Маємо величезну приємність тут бути», – сказав Дмитро Весельський. 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024