У Польщі відкрили цикл виставок «Злочини Росії»

24 Лютого 2024, 12:40
Фото Рафала Окшимського 404
Фото Рафала Окшимського

У Вроцлаві презентували цикл виставок «Злочини Росії» до роковин повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Захід пройшов 23 лютого у Центрі історії «Заєздня». Про це журналістам Район.Культура повідомили організатори.

Цей виставково-освітній захід поєднує три виставки, кожна з яких висвітлює різні аспекти злодіянь, заподіяних Росією українському народу протягом останніх ста років:

  • «Голодомор» – сценографічна виставка творів українських художників ХХ–ХХІ ст. (Віктора Зарецького, Віри Баринової-Кулеби, Ніни Марченко та ін.) з приватної колекції Моргана Вільямса, директора Американо-Української Ділової Ради (Вашингтон, США), присвячена одній з найтрагічніших сторінок української історії – штучному голоду 1932-1933 років.

Виставка триватиме із 24 лютого до 14 квітня у Центрі історії «Заєздня» (вул. Ґрабішинська, 184).

  • «Образи війни» – виставка просто неба, яка наближує реальність війни через документальні фотографії Патрика Ярача. Роботи автора, сфокусованого у своїй творчості на боротьбі за права людини в країнах Східної Європи, були опубліковані в The Times, Sky News, TVN24, DasErste.

Виставка триватиме до 11 березня на вулиці Свідніцькій (від вул. Казімєжа Вєлькєго до будинку опери). З 12 березня до 2 квітня – на плацу перед Центром історії «Заєздня» (вул. Ґрабішинська, 184).

  • «Трибунал над Росією» – виставка робіт українських митців, серед яких український художник #Neiavnmade, організована спільно з Фундацією «Музей перемоги над деспотизмом», виготовлена на замовлення Офісу Президента України, що унаочнює необхідність створення кримінального трибуналу за злочини, вчинені Росією в Україні.

Виставка триватиме до 10 березня у Центрі історії «Заєздня» (вул. Ґрабішинська, 184).

Фото Рафала Окшимського

«Виставки циклу «Злочини Росії» проводить паралелі між політикою сталінської Росії щодо України 1932–1933 років і російським вторгненням 24 лютого 2022 року. Спроба РФ підкорити собі Україну стала головною причиною війни, що спалахнула в центрі Європи у 2014-му та розгорілася з новою силою два роки тому, так само як і організованого СРСР Голодомору 1932–1933 років, що забрав життя від 3,9 до 10,5 мільйонів українців. Протягом століть Росія намагалася встановити свою владу на території України шляхом політичних, економічних, національних і культурних утисків, репресій української інтелігенції та дисидентів, вдаючись до масових злочинів проти цілого народу, що мало на меті знищення української державності», – зазначають організатори.

Фото Рафала Окшимського

Проведення циклу виставок «Злочини Росії» спрямовано на підтримку України в її боротьбі за свободу та незалежність, акцентуючи на історії російської агресії проти українців, котра триває віками. 

Своєю метою організатори називають – донести до свідомості європейців трагедію, яку переживає український народ щодня.

Фото Рафала Окшимського

Фото Рафала Окшимського

Фото Рафала Окшимського

Фото Рафала Окшимського

Фото Рафала Окшимського

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024