Перевізниця: в Україні і світі виходить серіал про перші дні війни

19 Лютого 2024, 10:50
Перевізниця ТРЕЙЛЕР 2225
Перевізниця

На екрани виходить українсько-європейський серіал «Перевізниця», створений у копродукції StarLightMedia – української компанії, а також найстарішої студії Європи, зокрема її німецького філіалу. 

Про це журналісти Район.Культура дізналися з соцмереж телеканалу СТБ, де покажуть серіал.

До копродукції долучилися також багато європейських країн, серед яких Німеччина, Швейцарія, Франція, Ісландія, Фінляндія, Норвегія, Данія. Глобальний дистриб’ютор «Перевізниці», компанія Beta, оголосив про продаж серіалу в Японію, Латвію та Словаччину.

Світова премʼєра відбудеться 19 лютого в рамках Café Kyiv 2024, спеціальної події, присвяченій майбутньому України в Європі, організаторами якої є Фонд Конрада Аденауера.

До других роковин повномасштабного вторгнення, серіал «Перевізниця», транслюватимуть одночасно декілька найбільших європейських мовників. Серед них ZDFneo (Німеччина), France Télévisions (Франція), SRF (Швейцарія), SVT (Швеція), DR (Данія), YLE (Фінляндія), NRK TV (Норвегія), RÚV (Ісландія) та NHK (Японія). Українська прем’єра відбудеться 25 лютого в ефірі телеканалу СТБ.

«Ця війна змінила нас. І нам варто почати чесно говорити про наші травми та проблеми, бо це перший крок до їхнього вирішення. Я сподіваюся, що серіал зможе допомогти українцям у цьому. А для всього світу він стане нагадуванням: те, що ви не чуєте так часто про події в Україні, не означає, що агресія проти нашого народу припинилась. Люди втомилися від новин про війну, і це зрозуміло. Проте Україна все ще потребує підтримки. Ми відчуваємо її з боку міжнародної спільноти, але ця підтримка не така сильна, як раніше. Тому ми вирішили випустити серіал саме зараз, у болючу для нас дату. Ми хочемо, щоб увесь світ пам’ятав, що ми тут, ми боремося. І ми боремося не лише за себе», – коментує Євген Тунік, шоуранер та автор «Перевізниці».

Сюжет

У серіалі – десять серій, які розповідають історію українки Лідії, яка працювала психологинею, але змінила свою професію під час війни. Головну роль грає українська актриса Анастасія Карпенко, нагороджена Премією Локарно. Її героїня використовує свою машину, щоб перевозити мирних жителів з гарячих точок у безпечніші місця.

Кожен епізод – це поїздка, і в кожній є свій пасажир із особистою історією. Сама ж Лідія, кажуть автори, це збірний образ української жінки.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024