Студенти-лялькарі київського вишу презентували у Луцьку дві вистави

03 Лютого 2024, 14:15
Фото з фейсбук-сторінки Вадима Хаїнського 781
Фото з фейсбук-сторінки Вадима Хаїнського

Студенти ІІІ курсу Кафедри мистецтва театру ляльок Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого показали у Луцьку вистави «Тіні забутих предків» та «Вертеп. Надія».

Про це повідомили у Волинському академічному обласному театрі ляльок.

«Візит, впродовж якого мешканці нашого міста мали унікальну можливість насолодитися креативними роботами талановитих акторів-лялькарів та їх наставників Михайла Урицького та Лесі Овчієвої. Літературна композиція за твором Михайла Коцюбинського «Тіні забутих предків» та вистава-рефлексія «ВЕРТЕП. НАДІЯ» заворожили глядачів своєю майстерністю, сценічною мовою, правдивістю, актуальністю та глибиною думки», – розповів виконувач обов'язків директора та художній керівник театру Вадим Хаїнський.

Фото з фейсбук-сторінки Вадима Хаїнського

Як розповідають у театрі, перша історія – про народження кохання під звуки трембіт. 

«Народження і смерть, страждання і пристрасть, боротьбу і... магію. І усе це – на тлі класики Михайла Коцюбинського. «Тіні забутих предків» чудово передають карпатський колорит і відчуття містичного жаху простої сільської людини перед силами непізнаної і дикої природи».

Фото з фейсбук-сторінки Волинського театру ляльок

Фото з фейсбук-сторінки Волинського театру ляльок

У вертепі група митців використали гру світла/тіні, щедрування звучало під звуки повітряної тривоги, а Ірод-Путін і східні царі постали у вигляді класичних вертепних фігурок. 

«Як історична паралель про кривавого тирана, який знищує дітей, насилаючи на мирні землі орду. Родина збирається без батька, який захищає Україну – такі гіркі реалії сьогодення. І у молитві до Богородиці звучить єдине прохання і щира віра у Божу милість. Паралельно розгортається оригінальне лялькове дійство – актори імпровізують та пластично обігрують кожен сантиметр сцени», – зазначили у театрі.

Фото з фейсбук-сторінки Волинського театру ляльок

Фото з фейсбук-сторінки Волинського театру ляльок

Читайте також: Луцькі театрали переймали досвід у колег з Польщі

Актори, режисери та сценографи театру ляльок, які навчаються на Кафедрі мистецтва театру ляльок КНУТКіТ імені Івана Карпенка-Карого разом беруть участь в спільних роботах. Театрали відзначають, що такий процес привчає до реального театрального життя. Незалежно від спеціальності, перші два роки навчання студенти проходять усі акторські дисципліни, сценографічні, а актори та сценографи створюють етюди на рівні з режисерами.

«Для мене було дуже цікавим досвідом грати на сцені справжнього театру, тим паче враховуючи те, що я режисерка», – каже студентка 3-РТЛ курсу Олександра Колісніченко

Фото з фейсбук-сторінки Волинського театру ляльок

Своїм відгуком ділиться і однокурсниця Олександри – Карина Кибенко: «Так, для нас усіх це дуже цінний досвід, маємо надію, що не останній».

«Чудові враження від того, як нас прийняли, привітна і світла атмосфера! Прекрасна та комфортна сцена, було дуже приємно працювати», – розповідає Дар'я Харлампова.

Фото з фейсбук-сторінки Волинського театру ляльок

Анастасія Добриніна відзначає: «Нас оточували чудові люди, які були готові допомогти. Приємна атмосфера, чудові враження, красиве місто!»

Режисер-постановник Михайло Урицький зауважує, що подібний культурний обмін є корисним для майбутніх акторів.

«Здавалося б, нічого особливого: студенти-театрали демонстрували свої вміння на сцені іншого міста. Але, по-перше, відзначимо рівень, на якому пройшли вистави. А, по-друге, такий культурний обмін є чудовою практикою як для майбутніх, так і для досвідчених акторів. Власне, такою була ідея: взаємозбагачення, культурне зростання, комунікація, – пояснює режисер.

Фото з фейсбук-сторінки Волинського театру ляльок

Михайло також працює над виставою спільно з Волинським театром ляльок. Як повідомив Вадим Хаїнський, 11 та 18 лютого у театрі ляльок відбудеться прем'єра нової вистави «Казка про рудого чорта та козацький рід» авторства Сашка Лірника, режисером якої став Михайло Урицький.

Фото з фейсбук-сторінки Волинського театру ляльок

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024