У Рівненському драмтеатрі відкрили сцену під дахом

26 Січня 2024, 10:54
Прем'єра на сцені «Під дахом», фото: Анатолій Мізерний ФОТО 868
Прем'єра на сцені «Під дахом», фото: Анатолій Мізерний

У рівненському драмтеатрі відкрили сцену «Під дахом». Прем'єрою вистави «Інтерв'ю з Богом» презентували нову локацію глядачам. 

Цей простір розмістився у бутафорському цеху, де виготовляють реквізит для усіх вистав театру. На новій локації серед декорацій — звичні для виробництва бутафорії речі — станки, швейні машинки, реквізити для вистав. Про це Суспільному розповів директор рівненського драмтеатру Володимир Петрів.

Рівненський облмуздрамтеатр налічує три сцени. Головна сцена театру здатна розмістити 639 глядачів. У театрі є мала сцена на сто місць. За словами Володимира Петріва, приміщення сцени «На даху» – теж достатньо велике за розміром та вміщає понад 50 глядачів.

«Це моя ідея відкрити цей сценічний майданчик. Це цех, у якому роблять декларації, бутафорію. У цьому приміщенні кожного дня працюють люди. Ми нічого там не змінюємо, все залишаємо на місці — це і швейні машинки, різні станки, там і ванна стоїть, в який фарбують тканини, перуть. Такий простір — він дуже цікавий, звідти гарний вигляд на місто. У день вистави підготовлюємо приміщення до показу — ставляться стільці, виставляється світло. Якщо ставити декорації, то це приміщення втрачає зміст. Тоді навіщо це робити там, якщо це можна зробити на малій сцені, або на великий», – розповів очільник театру.

Фото: Анатолій Мізерний

Директор рівненського драмтеатру зазначив, що не всі п'єси можна показувати на сцені «Під дахом». Для неї підходять вистави, які не потребують великих декорацій, зокрема, як і «Інтерв'ю з Богом».

«Нагода трапилась, бо знайшлася п'єса, яка туди адаптувалася, яку туди можна було прилаштувати до цього сценічного простору. Шукаємо п'єси, які би можна поставити у цей простір, щоби там нічого не змінювати. Глядацький зал можна розташовувати кожного разу по-різному. Сцена знаходиться на висоті 24 метри від підлоги великої сцени. «Інтерв'ю з Богом» можна зіграти й на вулиці. Не можна виставу великої сцени зіграти на малій, не можна виставу малої сцени зіграти на великій», — розповів Володимир Петрів.

Фото: Анатолій Мізерний

Він додав, що всі квитки на наступні п'ять цих вистав – розпродані.

Виставу «Інтерв'ю з Богом» за сценарієм американського драматурга Кена Агуадо поставила заслужена артистка України, режисерка Ніна Ніколаєва.

«Герої вистави — військовий журналіст, його дружина, які переживають сімейну кризу. Герой на межі вибору життя і смерті. Оскільки душа у нього світла, то до нього приходить сам Бог, щоб допомогти. Основна ідея вистави — це підтримка. Хотілося сказати про те, що ми на цій землі точно не одні, завжди є хтось поруч, хто обійме, хто підійме. Тобто, щоб люди ніколи не опускали руки», — розповіла режисерка ефірі Українського радіо Рівне.

Фото: Анатолій Мізерний

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024