Російські автори контенту заробляють на українцях близько 80 мільйонів доларів

23 Січня 2024, 15:12
Фото ілюстративне 4433
Фото ілюстративне

Українці продовжують дивитися та слухати російський контент на ютубі та на стрімінгових платформах, попри те, що на більшість накладені санкції або заборони. 

За ці перегляди російські автори отримують кошти і сплачують податки у розвиток РФ. Економічна правда спробувала порахувати заробітки російських авторів контенту від переглядів українцями відео та прослуховування пісень. 

Порахувати точну суму заробітків складно, адже на це впливає багато факторів. Журналісти порахували приблизну суму, яку росіяни заробляють на українцях. За даними дослідження, з переглядів українцями за рік російські контентмейкери отримали 81,6 мільйона доларів. 5 мільйонів доларів з цієї суми може йти у бюджет країни-агресорки, як податки. Але за словами самих же російських блогерів, майже ніхто з них не сплачує податки за свою діяльність.

Та навіть, якщо вони ухиляються від податків, то все одно вони за ці гроші платять за нерухомість, комунальні послуги, їжу, розваги тощо. А у всіх цих транзакціях захований ПДВ, а це у РФ – 20%. Тож ці гроші можуть таким чином потрапити в економіку країни-агресорки.

І хоча всі ці суми є умовними, телеграм-канал Ua War Infografics прирівняв ймовірні 5 мільйонів доларів до кількості FPV-дронів, які РФ зможе за них придбати. Тож за ці кошти можна було би купити 10 тисяч дронів.

Варто зазначити, що у 2022 році російські автори ютубу отримали повідомлення, що вони більше не отримуватимуть заробітку від переглядів свого контенту. Але це стосується лише користувачів, які знаходяться на території Росії. Якщо ж цей контент переглядають в інших країнах, зокрема й в Україні, прибуток отримують. До слова, якщо росіяни вмикають vpn, то й від них кошти «капають» на рахунок ютуберів.

Зі Spotify ситуація трішки інакша. Платформа взагалі заборонила російський контент, але росіяни можуть знайти дистриб'ютора, через якого можуть і надалі «викладати» пісні і заробляти на цьому. Просто кошти спершу отримає компанія-дистриб'ютор, яка далі заплатить виконавцю.

 

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024