Хто увійде до Наглядової ради УКФ: оголосили переможців голосування

23 Січня 2024, 10:12
Фото ілюстративне 1046
Фото ілюстративне

Оголосили результати рейтингового інтернет-голосування щодо обрання членів нової Наглядової ради Українського культурного фонду від закладів культури та громадських організацій.

Про це повідомив тимчасовий виконувач обов'язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв під час онлайн-зустрічі з представниками громадських об’єднань та закладів культури, інформує пресслужба Мінкульту.

У рейтинговому інтернет-голосуванні з обрання кандидатів від закладів культури найбільше голосів отримали:

  • директор-художній керівник Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. Куліша Олександр Книга (72 голоси);
  • директор Національного музею історії України у Другій світовій війні Юрій Савчук (67 голосів). 

Водночас від громадських організацій переможцями стали:

  • директор TOB «ППВ Mepeжi знань» Володимир Воробей, який набрав 57 голосів, та голова ГО «Українер» Богдан Логвиненко з 56-ма голосами.

Рейтингове інтернет-голосування з обрання частини Наглядової ради Українського культурного фонду від громадських об’єднань та закладів культури проходило з 8 січня до 22 січня на сайті МКІП.

Нагадаємо, що у травні 2021 року культурні діячі звинуватили Наглядову раду УКФ у ручному управлінні та написали відповідного відкритого листа президенту Володимиру Зеленському, тодішньому міністру культури та інформаційної політики Олександру Ткаченку та прем'єрміністру Денису Шмигалю.

У листі стверджувалося, що рада кардинально відмовила у фінансуванні значній частині проєктів, які посіли високі місця в рейтингу. Натомість в УКФ вирішили віддати гроші проєктам з меншою кількістю балів і нижчим місцем у рейтингу.

Підписанти повідомили, що Наглядова рада не пояснила свої рішення, позбавила учасників конкурсу права на апеляцію та не повідомила про зміни пріоритетів у проведенні конкурсного відбору. Тоді вони вимагали від Зеленського розпустити Наглядову раду УКФ та скасувати її рішення.

У відповідь Олександр Ткаченко заявив, що в УКФ давно назрівала криза щодо системи підходів управління. Також він порекомендував піти у відставку двом членам Наглядової ради: Олександру Сусленському та Ігору Тулузову. Але вони нікуди не пішли. 

У червні того ж року Олександр Ткаченко призначив виконавчого директора УКФ. Ним став фахівець з державної політики в архівній сфері та кандидат історичних наук Владислав Берковський. Берковський виграв конкурс на цю посаду.

У квітні 2023 року УКФ повідомив, що цьогоріч йому не вистачає коштів на фінансування культурно-мистецьких проєктів.

Довідково: Наглядова рада – це один з органів управління Українського культурного фонду. Загалом у наглядовій раді 9 членів. По двоє призначають президент та МКІП, ще по двоє представників обирають від закладів культури та громадських об'єднань через онлайн-голосування.

Читайте також: До експертної ради УКФ увійшли понад 200 фахівців та фахівчинь сфери культури та креативних індустрій

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024