Солдаут і додатковий показ: театр «Гармидер» у Києві презентує виставу про Полісся

16 Січня 2024, 16:56
Вистава «Пʼять Пісень Полісся», фото Вадима Тєсунова ФОТО 682
Вистава «Пʼять Пісень Полісся», фото Вадима Тєсунова

Луцький незалежний театр «Гармидер» покаже у Центрі Леся Курбаса в Києві виставу «Пʼять Пісень Полісся» у постановці Руслани Порицької за пʼєсою сучасної української драматургині Людмили Тимошенко

За лічені дні квитки на показ 21 січня розкупили, тому в театрі оголосили про додатковий показ у суботу 20 січня. Про це журналістам Район.Культура розповіли у пресслужбі луцького театру.

Гастролі «Гармидера» у Києві започатковують співпрацю театру з «Алгоритмом дій». Це громадська платформа, яка прагне створити креативний хаб у Луцьку, а також має ще одну важливу мету: промоцію Луцька в Україні, як осередку креативних індустрій.

«Наша команда у 2024 році хоче більше уваги приділяти культурі та українській самобутності. Для нас очевидно, що театр «Гармидер» один з тих, хто протягом 20 років веде соціокультурний діалог із лучанами піднімаючи гострі і актуальні теми. Ми маємо їх підтримувати, пишатися ними та допомагати їм, щоб режисери та актори просували наше, Луцьк та Волинь», – розповідає Тетяна Зубрик, проєктна менеджерка «Алгоритму дій».

Руслана Порицька і Тетяна Зубрик

Руслана Порицька також погоджується, що є гостра потреба у промоції регіону.

«Для нас важливо заявляти про Луцьк на театральній мапі України. Також нам цінна думка професійного глядача, столичного глядача, адже це стимулює до подальшого розвитку. Крім того, ми глибоко розуміємо колорит Полісся і ще й тому хочемо поділитися цією історією в Києві. Ми надзвичайно вдячні нашим партнерам, які розділяють з нами цінності і підтримали ці гастролі», — підсумувала керівниця театру і режисерка вистави Руслана Порицька.

У п'єсі Людмили Тимошенко зібрані пʼять коротких історій, що трапились на українському Поліссі за останні 100 років. П'єса з моменту написання авторкою у 2020 році була перекладена англійською, польською мовами і отримала низку відзнак і гран-прі українських та міжнародних конкурсів сучасної драми. У 2022 році відбулася її постановка у Національному драматичному театрі імені Марії Заньковецької в Львові (режисер: Ігор Білиць), а в липні 2023 року — в театрі «Гармидер». Після цього постановку цього тексту здійснили ще 4 українські театри. Таким чином у 2023 році п'єса стала прикладом як сучасна українська драматургія може завойовувати українську сцену.

Читайте також: П'ять пісень Полісся: прем'єра театру ГаРмИдЕр

П

Авторка п’єси Людмила Тимошенко відгукнулася про перегляд вистави і відвідини луцького театру. 

«Сьогодні я стала свідком відкриття 20 сезону театру ГаРмИдЕр у Луцьку. Відкривалися виставою «П‘ять Пісень Полісся», яка є для мене особливою. Я бажаю цій виставі успіху, бо є усі підстави. Режисерка Руслана Порицька,  костюми, художнє вирішення сцени, енергія акторів — усі заслуговують на повні зали і вдячного глядача. Приходьте, люди, приходьте», – зазначила авторка.

П

Після гастролей у Києві театр запрошує лучан на прем’єру казки для всієї сім’ї «ЖУРАВЛИК, який не хотів журитися», яка відбудеться в неділю 28 січня о 17:00 в приміщенні Волинського академічного обласного театру ляльок. Квитки тут.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024