У віці 100 років померла Оксана Грудзинська – авторка панно у київському метро

11 Січня 2024, 16:53
Оксана Грудзинська ФОТО 4174
Оксана Грудзинська

На 101 році життя померла заслужена художниця України, членкиня Національної спілки художників України Оксана Грудзинська

Про це повідомили 11 січня на сторінці Національного музею декоративного мистецтва. 

Одна з визначних монументальних робіт мисткині – декоративні панно у підземному вестибюлі станції метро «Хрещатик». Вони стали візитівкою не тільки київського метрополітену, але й української столиці в цілому.

Декоративні панно з яскравими квітковими візерунками складаються з 12 типів прямокутних плиток, які мають безліч варіантів компонування. В основ композиції – характерні для України мотиви рослинного орнаменту. Контури малюнка виконані технікою невисокого, ледь випнутого рельєфу і розписані кольоровими поливами відновного вогню.

«Світла, натхненна, осяяна добром і любов’ю особистість, до всіх приязна та доброзичлива, Оксана Аркадіївна приваблювала до себе таких же щедрих і талановитих людей. Щирий, з добрим гумором характер художниці віддзеркалюється в її творчих роботах. Колектив музею висловлює щирі співчуття родині Оксани Аркадіївни. Її талант та творча вдача незаперечні. Вона є автором багатьох керамічних творів, що прикрашають міста України, інтер’єри будинків та музейні експозиції. Її роботи неодноразово експонувалися на персональних виставках, численних презентаціях українського мистецтва. Витоки логічності, краси, поетичності художнього стилю Оксани Грудзинської лежать в українському народному мистецтві. В основі її творчості – застосування не стільки форм і мотивів народного мистецтва, скільки принципів, що складають його основу. Роботи художниці такі ж ясні, логічні, насичені добрим світлом і позитивною енергетикою, як і сама мисткиня», – пишуть музейники.

Народилась Оксана Грудзинська в Москві у родині архітектора. Закінчила Московський інститут прикладного та декоративного мистецтва. Її педагогами з фаху були відомі художники Олександр Дейнека (1899–1969) та Роберт Фальк (1886–1958). Дипломною роботою молодої художниці стало керамічне панно «Українські танці».

З 1947 року Оксана Грудзинська працювала в експериментальній майстерні художньої кераміки Інституту архітектури Академії будівництва та архітектури УРСР, яку 40 років очолювала видатна художниця, технолог-кераміст Ніна Федорова (1907–1993). Молодий, завзятий колектив талановитих народних майстрів і високопрофесійних художників потужно працював над відновленням зруйнованого війною Києва та створенням нового декоративного обличчя столиці України.

За двадцять років активної роботи в творчій атмосфері «Софійської гончарні» Оксана Грудзинська створила безліч виробів, серед яких – декоративні панно, архітектурні керамічні вставки, настінні тарелі, вази, куманці тощо. Важливою складовою серед мистецьких засобів художниці є форма, яку мисткиня делікатно використовувала для декоративного оздоблення. Вона тонко відчувала красу контуру та графіку малюнка. Її малюнок завжди графічно чіткий, барви стримані та лаконічні, твори мисткині гармонійно та змістовно заповнюють інтер’єри приміщень.

На початку 1970-х років Оксана Аркадіївна працювала у Художньому фонді України, зокрема на комбінаті монументального та декоративного мистецтва. Художниця проявила себе як неординарна монументалістка, виконавши ряд замовлень: оформлення фасаду павільйону «Тваринництво» на ВДНГ у Києві (1954), вестибюлю Національного музею українського народного декоративного мистецтва (1964), санаторію «Донбас» у Слов’янську (1967); майолікові панно «Історія зв’язку» в інтер’єрі Будинку зв’язку в місті Деражня Хмельницької області (1971); мозаїчні панно для механіко-металургійного технікуму в Києві (1972), рафінадного заводу в місті Суми (1982), палацу культури хімічного об’єднання «Азот» у Рівному (1979), ресторану в місті Кентау, Казахстан (1965); оформлення головного фасаду будинку культури Хоростківського цукрозаводу Тернопільської області (1970); інтер’єри заводу «Красное знамя» у міста Рязань, Росія (1985), будинку культури спиртового заводу села Триліси Фастівського району Київської області (1970-ті), бази відпочинку Запорізького металургійного комбінату на Бердянській косі тощо.

Оксана Грудзинська завжди багато творчо працювала як художниця. У 1990–2010 роках вона викладала живопис на кафедрі кераміки Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука, передаючи свій непересічний досвід молодим керамістам.

Краса та позитивний посил її творів назавжди увійшли в історію декоративного мистецтва України. 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024