У луцькій 4/8 Gallery Антон Hudo створює новий мистецький проєкт

09 Січня 2024, 12:03
Фото Анастасії Черчик ФОТО 654
Фото Анастасії Черчик

Рівненський мураліст та графік Антон Hudo працює над новим проєктом «Емоції через призму війни», який можна буде побачити у вуличній галереї 4/8 Gallery у Луцьку.

Художник розпочав роботу на початку січня. Журналісти Район.Культура дізналися про це з соцмереж галереї.

Створення проєкту «Емоції через призму війни»

Антону – 34 роки. Він почав малювати у шкільному віці після інсульту, для відновлення моторики. Але згодом реабілітація переросла у мистецький спосіб самовираження.

«Я давно працюю з емоціями людей. Емоційна прив’язка чи травмуючий фактор. Для мене особисто це питання відкрите. Я малюю емоцію чи я просто «документую» аби не забути про саме те, що нам було заподіяно як нації… Цей проєкт не дає нам рішень, а документує злочини, не тільки у плані явища, а й у плані персоналій, як особистості, так і народу, внутрішніх переживань…», – каже про проєкт Антон Hudo.

Створення проєкту «Емоції через призму війни». Фото Анастасії Черчик

Мистецька практика Антона Hudo тісно пов’язана із дослідженням поведінкових соціальних конструкцій суспільства та їх гострих проблем. Переосмислюючи актуальні сформовані суспільні цінності та принципи, які не є завжди позитивними та правильними, художник знаходить для себе мотиви для самовираження та створення мистецьких робіт.

Створення проєкту «Емоції через призму війни». Фото Анастасії Черчик

За словами художника, попри те, що війни, хамство, жорстокість та насильство були нормою середньовіччя, вони вже стають також сталими атрибутами сучасного світу та набирають неконтрольованих масштабів. Антон Hudo виявляє ці критичні стани та емоції людей та зображує їх у своїх абстрактних та графічних роботах, у яких проглядається вплив середньовічних гравюр та міфологічних мотивів.

Створення проєкту «Емоції через призму війни». Фото Анастасії Черчик

Враховуючи актуальну складну ситуацію в країні – війну, художник критично підходить до актуальних проблем суспільства, виражає свої переживання про народ в цілому та у плані особистості, над якими наразі кояться злочини. 

Графіті Антона передував проєкт луцького художника Андрія Присяжнюка «Чорне та Біле». Перед тим як його графіті замалював Антон, митець поділився у соцмережах своїми думками.

Проєкт «Чорне та Біле»

«В 2017 я й гадки не мав, що реалізую свою виставку аж через 6 років. Після роботи з кожним з художників, які представляли свої експозиції в цьому просторі, я все більше вагався чи моя робота буде достатньо хорошою. Адже кожен, хто тут малював, був по-особливому цікавим, в кожного був свій підхід до роботи, різні теми, унікальна техніка тощо. В кожного була своя неповторна мова вираження. З кожним новим художником я вчився нового, адже бачити результат на фото і бачити людину в процесі створення – зовсім різні речі. 4/8 саме про це – про діалог автора з глядачем в процесі», – зауважив Андрій Присяжнюк.

Проєкт «Чорне та Біле»

Проєкт «Чорне та Біле»

ДовідковоАнтон Hudo народився у Рівному, у 1989 році. Художник, графік, мураліст. Почав малювати в шкільному віці, у 2007 році, після інсульту – для відновлення моторики. Має декілька незакінчених вищих освіт, серед яких жодної художньої. Працював в кузні й шість років на заводі. Надихається середньовічними гравюрами й, через образи химерних істот, працює з критикою сучасного суспільства споживання.

Організовував та брав участь у мистецьких проєктах («Дзига», Львів, Україна; IZONE, Київ, Україна; Menu Zona, Клайпеда, Литва; Turboformat, Авіньйон, Франція тощо) та неформальних фестивалях в Україні та закордоном (Black Circle, Україна; Алярм, Україна; Burning Man, США тощо).

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024