Ля Палісіада: пострадянський іронічний детектив про Ужгород 90-х виходить на екрани у січні

08 Січня 2024, 12:39
Фото з офіційної сторінки фільму у фейсбуці ТРЕЙЛЕР 1612
Фото з офіційної сторінки фільму у фейсбуці

Іронічний нуар «Ля Палісіада» виходить в український прокат з 11 січня.

Про це повідомили на сторінці фільму в фейсбуці.

«Ля Палісіада» грає контрастами. Кіно показує всеосяжну несправедливість та безкарність 90-тих. Як жилось владним верхівкам і бідним низам. Як одним можна було все. А іншим — лише те, що дозволено.

«1996 рік. Ужгород. До скасовування смертної кари п‘ять місяців. Місто гримить звісткою про загадкове вбивство полковника міліції. Фільм надасть сатиричний погляд на розслідування, яке проводять двоє оперів. Правдивість, безпосередність, іронія, зйомка на камеру того часу – приходьте у кіно з 11 січня й дивіться, яким до сміху абсурдним видавалось явище пострадянської міліції», – кажуть творці фільму.

Кримінальна драма «Ля Палісіада» – це повнометражний дебют українського режисера та сценариста Філіпа Сотниченка. У написанні історії допомагала Аліна Панасенко. Фінансову підтримку творчому колективу надало Державне агентство з питань кіно. Підготовка до зйомок тривала 5 років. 

Аби відтворити атмосферу 1990-х років працювали не лише костюмери і декоратори. По всьому світу вишукували і скуповували тогочасну апаратуру та плівку. Частина сцен знята так, ніби це хроніка тих років. Перший показ фільму відбувся в рамках Роттердамського міжнародного фестивалю. Тоді ж Міжнародна федерація кінопреси відзначила роботу премією FIPRESCI.

Визнаний найкращим фільмом фестивалю Kino pavasaris у Вільнюсі та отримав приз за найкращу режисуру на кінофестивалі у Сараєво. Українська прем'єра відбулась 12 жовтня 2023 року на «Київському тижні критики». Нагороджений в номінації «Найкращий повнометражний ігровий фільм» – Національною премією кінокритиків «Кіноколо». 

Отримав дві відзнаки на восьмому фестивалі українського кіно в Польщі (Ukraina! 8. Festiwal Filmowy). Фільм був нагороджений за операторську роботу та визнаний найкращим ігровим фільмом фестивалю. На початку грудня 2023-го став переможцем 41-го Torino Film Festival. Номінований на премію Європейської кіноакадемії в категорії «Відкриття року — приз FIPRESCI».

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024