Фестиваль «Коляди у старому селі» зібрав понад 20 колективів Закарпаття

03 Січня 2024, 17:50
Фото Діани Шух ФОТО 781
Фото Діани Шух

Фестиваль «Коляди у старому селі» зібрав в Ужгороді 22 творчі колективи Закарпаття. 

Цьогорічна культурно-мистецька акція пройшла 3 січня під гаслом «Переможний дух Різдва». Про це пише Суспільне.

Фестиваль «Коляди у старому селі» започаткували у 2009 році і проводять щорічно в Закарпатському музеї народної архітектури та побуту, – розповів директор Василь Коцан. За його словами, не проводили фестиваль лише у період пандемії Covid-19 і з початку повномасштабного вторгнення.

«У цьому році маємо можливість скликати колядницькі гурти з різних районів нашого краю. На святі різдвяні традиції представляють 18 територіальних громад, а це 22 творчі колективи, які показують традиційну народну колядку. Можемо почути не тільки українську колядку, а і угорську, словацьку, оскільки Закарпаття багатонаціональний край. Тому традиції колядування національних меншин нашого краю теж тут представлені», — розповів Василь Коцан.

22 творчі колективи під супровід трембіти, звуки народних музичних інструментів виконали традиційні закарпатські колядки й відтворили на сцені різдвяні сюжети. Серед них і вокальний народний аматорський колектив "Карпатські голоси" Оноківської об'єднаної територіальної громади. Колектив створений у 2007 році, брав участь як у місцевих, так і закордонних фестивалях. Розповів художній керівник Олександр Карбованець.

«Давні наші колядки: «У Віфлеємі новина», «Дивная новина», «Нова радість стала», «Зірничка». Багато цікавих колядок і, я думаю, що наші глядачі будуть задоволені і ми із задоволенням їм поколядуємо», — додав художній керівник колективу «Карпатські голоси» Олександр Карбованець.

Колядники просили в маленького Ісуса якнайшвидшої перемоги та миру для України, здоров'я й сил – для тих, хто нині мужньо виборює нашу незалежність. Традиційними учасниками колядницького фестивалю є зразковий ансамбль «Кирниченька» з Іршавської громади.

«Ми співаємо колядки, які всім знайомі «Нова радість стала», «Добрий вечір тобі, пане господарю». Та є в нас колядки, які вигадала наша керівниця Едіта Василівна «Ой, у лісі», «Рожденство», — розповіла учасниця колективу Валерія Граб.

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024